Vrbovsko

Bundevijada proslavila 10. rođendan

Marinko Krmpotić

Druženje izlagača se nastavlja i danas, a središnji događaj svakako će biti izbor najteže, najmanje i najinteresantnije ukrasne tikvice



VRBOVSKO Lijepih deset rođendanskih godina jučer su u Vrbovskom proslavili organizatori i sudionici Bundevijade, tradicionalne turističke manifestacije koja početkom jeseni u Vrbovskom okuplja brojne proizvođače autohtono uzgojene hrane.


Proslava desete obljetnice nije mogla bez prisjećanja na prvu pa je u uvodnoj riječi voditeljica programa Slavica Kljaić podsjetila kako je 2005. godine priredba osmišljena na temelju ideje Ganija Ramadanija i održana u kino dvorani Vrbovsko, a do danas je postala brend Vrbovskog i prešla granice Gorskog kotara.  

Konkretnije pojedinosti o tih prvih deset godina potom je nazočnima ponudila direktorica TZG Vrbovsko Tanja Kušić, podsjetivši kako se od 2012. godine priredba održava u novoj velikoj školskoj sportskoj dvorani čime su proširene mogućnosti povećanja broja izlagača do čega je došlo odmah nakon što je priredba prerasla u dvodnevno druženje:


 »I danas je s nama niz izlagača koji su tu bili i na prvoj Bundevijadi – učenici OŠ I.G. Kovačića, Vrbovsko i članovi učeničke zadruge Kamačnik, Mladi čuvari prirode, Dječji vrtić Bambi, Društvo Naša djeca Vrbovsko, KUD Frankopan Severin na Kupi, Kud Moravice te Nevenka Jerbić iz Skrada, a svih tih godina imali smo i potporu Primorsko-goranske županije, TZ PGŽ i Grada Vrbovsko.«, rekla je direktorica Kušić.    

Zahvala izlagačima


U ime županije nazočne je pozdravio dožupan Petar Mamula pohvalivši idejnog tvorca Ramadanija i svake godine sve brojnije izlagače. Predstavnica TZ PGŽ Tanja Augustinović Šegota istaknula je kako uspješna organizacija ove dvodnevne manifestacije pokazuje kako TZG Vrbovsko točno radi ono što bi trebalo, odnosno nudi poseban turistički sadržaj kroz zajednički rad proizvođača, izlagača, KUD-ova i udruga: »Ti pozitivni turistički pomaci vidljivi su i na drugim područjima rada pa je tako Vrbovsko u dosadašnjem dijelu godine vodeće u Županiji po rastu postotka posjeta gostiju kojih je ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje čak za 73 posto više«, rekla je Augustinović Šegota, a jubilarnu desetu »Bundevijadu« potom je otvorio gradonačelnik Vrbovskog, Dražen Mufić istaknuvši kako zbog činjenica da su ovom priredbom nadmašeni lokalni okviri treba čestitati svima koji su proteklih deset godina radili na njenoj organizaciji te posebno zahvalio izlagačima koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske i svojom ponudom dižu kvalitetu i raznovrsnost ove priredbe.




 


 Tradicijska jela


Nakon tih pozdravnih riječi uslijedio je prigodni program u kojem su, nakon nastupa Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko i Pjevačkog zbora »Gimpl« iz Ravne Gore, nastupili još i KUD Lađevčani, Lađevac-Slunj, KUD Frankopan, Severin na Kupi, Dramska skupina OŠ I. G. Kovačića, Vrbovsko, KUD Fijolica, Orehovica, Eko – etno skupina ŽTŠ Moravice, polaznici Dječejeg vrtića Bambi iz Vrbovskog, Folklorna skupina Moravice, KUD HŽ Varaždin, Hrvatski tamburaški zbor Vila Kamačnika, Vrbovsko, KUD Sv. Juraj Zagorje Ogulinsko, Majžice, Skrad, KUD Sv. Rok, Skakavac i KUD Lipovac, Generalski Stol. Priređeno je i natjecanje za »naj štand« i najbolje slano i slatko jelo, Udruga žena »Senjsko« predstavila je tkanje na krosnama, Udruga žena »Moravice«, obradu i uporabu vune, OPG »Krajačić« alate naših starih, učenici OŠ I.G. Kovačića tradicionalne jesenske poslove i narodne običaje, a TZG Vrbovsko tradicijska jela ovog kraja. Priredba se nastavlja danas pri čemu će dvorana za posjetitelje biti otvorena već u 10 sati, a prigodni program počinje u 13 sati i u njemu će nastupiti Mješoviti pjevački zbor KUD Halubjan, Viškovo, KUD Belec, Pjevačka skupina Vreteno, Rijeka, Vokalni ansambl Goranke, Zagreb, KUD Crikvenica, KUD Belica, Međimurje, KUD Klaruš, Maruševac, KUD Frankopan, Bosiljevo i Udruga žena Moravice, a središnji događaj vezan uz izložbeni prostor svakako će biti izbor najteže, najmanje i najinteresantnije ukrasne tikvice pri čemu će imena pobjednika biti poznata oko 17. 30 sati.