Lokve

Budući nacionalni sanjkaški centar: Počinje Lokvarski sanjkaški vikend

Marinko Krmpotić

Lokvarci planiraju urediti sanjkalište Jezero / Foto M. Krmpotić

Lokvarci planiraju urediti sanjkalište Jezero / Foto M. Krmpotić

Krajnji je cilj razviti Lokve kao sanjkaško i skijaško-trkačko odredište, dovesti hrvatsku sanjkašku reprezentaciju na pripreme te stvoriti infrastrukturu koja će koristiti sportu i turizmu



LOKVE Ovog će vikenda, dozvole li vremenske prilike, u Lokvama biti održan Lokvarski sanjkaški vikend, priredba za koju se Lokvarci nadaju da će postati tradicionalna i privlačiti početkom veljače u njihov kraj ljubitelje sanjkanja iz različitih dijelova Hrvatske. Na ideju o manifestaciji ovakve vrste došlo se nakon nekoliko uspješno održanih utrka Sanjkaškog kupa Gorskog kotara te uspostavljene kvalitetne suradnje s delničkim Sanjkaškim klubom »Prepnek« koji već ima iskustva u priređivanju ovakvih priredaba. Konačan rezultat višemjesečne suradnje trebao bi biti vidljiv ovog vikenda kad će najprije u petak s početkom u 10 sati na sanjkalištu »Jezero« početi drugo županijsko školsko prvenstvo u sanjkanju na prirodnim stazama za učenike osnovnih i srednjih škola. 


Program


Đurđa Malnar, direktorica TZO Lokve ističe da su nositelji organizacije natjecanja Osnovna škola »Rudolf Strohal« iz Lokava, Savez školskih sportskih društava PGŽ-a u suradnji sa sanjkaškim klubom »Prepnek«, TZO Lokve i Općina Lokve.


– Natjecatelji će nastupiti kategoriji mlađih kadeta (učenici do 1. do 4. razreda osnovne škole), starijih kadeta (učenici od 5.-8. razreda osnovne škole), te kategoriji juniora (učenici od 1.-4. razreda srednje škole). Bit će proglašena i najuspješnija osnovna i srednja škola kao ekipni pobjednik natjecanja. U subotu u 9.00 sati počinje službeni trening natjecatelja koji će nastupiti na 1. utrci za kup Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama. Prva vožnja je na programu od 12.00 sati, druga od 14.00 dok je proglašenje planirano za 15.30 sati. Očekujemo nastupe članova sanjkaškog kluba »Prepnek« iz Delnica, »Pleševice« iz Pleševice i »Zavojanca« iz Bregane. Sanjkaški vikend privodi se kraju nedjeljnom  utrkom Sanjkaškog kupa Gorskog kotara koja će početi u 10 sati, najavljuje Đurđa Malnar.


Nacionalni centar




Lokvarski sanjkaški vikend priredba je kojom Općina Lokve, ističe načelnik Toni Štimac, najavljuje ozbiljnije okretanje sanjkaškom sportu.


– Kroz nekoliko utrka Sanjkaškog kupa Gorskog kotara vidjeli smo da sanjkanje privlači pažnju znatnog broja ljudi, a na temelju suradnje s »Prepnekom« odlučili smo tome dati što ozbiljniju notu i napraviti kvalitetno sanjkalište. Prošle godine u kolovozu posjetili su nas predstavnici Hrvatske sanjkaške federacije i Europske sanjkaške federacije od kojih smo dobili suglasnost da naša staza Jezero postane Nacionalni sanjkaški centar. Projekt Nacionalnog sanjkaškog centra potom su izradili Sanjkaški klub »Prepnek« i Ivica Urbanc. Uskoro ćemo ga prezentirati županu i GSC-u te razmotriti mogućnosti suradnje na toj razini, ponajprije stoga što želimo što kvalitetniji rad. 


Rasvjeta i vučnica 


Prednosti pozicije ove staze svakako su to što je u njenoj neposrednoj blizini jezera što znači da ne moramo graditi posebnu vodovodnu mrežu potrebnu za zaleđivanje staze. Jako je dobro i to što je uz sam završetak staze smješten kvalitetan ugostiteljski objekt, dobro je i to što se stazi može pristupiti prometnicama iz dva smjera, postoji i mogućnost parkirnog prostora, a uz stazu postoji i mogućnost postavljanja rasvjete što ćemo, nadam se, ove godine i učiniti iz općinskih proračunskih sredstava. U budućnosti, bude li sve išlo kako treba, u planu je i izgradnja vučnice od dna prema vrhu staze te čak i planinsku željeznice, tzv. mountain coaster koja bi išla uz stazu. Krajnji nam je cilj razviti Lokve kao sanjkaško i skijaško-trkačko odredište, dovesti ovamo hrvatsku sanjkašku reprezentaciju na pripreme te stvoriti infrastrukturu koja će koristiti sportu i turizmu i to kroz što veći broj dana, rekao je Štimac.