Širenje parka

Briga o prirodnim ljepotama: Bijele i Samarske stijene pridružuju se NP-u “Risnjak”

Marinko Krmpotić

Samarske stijene imaju status strogog rezervata prirode / pd.kamenjak.hr

Samarske stijene imaju status strogog rezervata prirode / pd.kamenjak.hr

Budući da su Bijele i Samarske stijene dislocirane u odnosu na dosadašnje područje NP »Risnjak« razmišlja se o tome da se ovdje osmisli postaju ili ured u kojem bi stalno ili povrememo djelovali djelatnici NP »Risnjak«



Od ove godine područje kojim upravlja Nacionalni park »Risnjak« šire je za gotovo jednu četvrtinu, a ono što je zanimljivo i neobično je da to širenje nije zahvatilo Parku susjedna područja, već dvadesetak kilometara udaljene lokacije Bijelih i Samarskih stijena koje se nalaze na području Općine Mrkopalj, dok je NP »Risnjak« vezan uz teritorij koji se nalazi na području gradova Delnice i Čabar, odnosno Općine Lokve.


Posebni programi


Bijele i Samarske stijene prekrasno su od civilizacije udaljeno područje koje je do sada imalo status strogog rezervata prirode, a uvrštenjem u okvire NP »Risnjak« svakako se poboljšavaju uvjeti brige o tom području i daljnjeg ulaganja u njegovu zaštitu.


Predsjednik Upravnog vijeća NP »Risnjak«, prof. Ivan Martinić koji radi na Šumarskom fakultetu u Zagrebu ističe kako »prelazak« Samarskih i Bijelih stijena u okvire NP »Risnjak« znači da će taj strogi rezervat biti uključen u sve aktivnosti NP »Risnjak«.




– Borit ćemo se osigurati dodatna sredstva kako bismo što prije dosegli određene standarde upravljanja nad tim pridruženim područjem, ići ćemo sa posebnim programima te tražiti dodatno financiranje. Prvi korak bit će utvrđivanje postojećeg stanja istraženosti, postavljanje jačih mjera očuvanja te analiza mogućih potencijala posjećivanja pri čemu na umu treba imati da je riječ o strogom rezevatu. Ono gdje ovaj novi dio NP »Risnjak« svakako možmo više koristiti je imidž i brendiranje NP »Risnjak« kao Parka koji zaista brine o očuvanju i zaštiti prirode.


Budući da su Bijele i Samarske stijene dislocirane u odnosu na dosadašnje područje NP »Risnjak« mi svakako razmišljamo i o tome da, ako ništa drugo, na ovom području uspostavimo i osmislimo bar neku postaju ili ured u kojem bi stalno ili povrememo djelovali djelatnici NP »Risnjak« i to, naravno, u suradnji s lokalnom samoupravom i Turističkom zajednicom.


Dodatno zapošljavanje


Što će to konkretno biti još ne znamo, ali vjerujem da ćemo već naredne godine imati konkretnije rješenje, odnosno adresu ili lokaciju na koju će se kad ovdje dođu zainteresirani mogu obratiti bez da odlaze prema središtu NP »Risnjak« u Crni Lug – kazao nam je prof. Martinić.


Voditelj NP »Risnjak« Miljenko Gašparac naglašava kako povećanje prostora djelovanja za jednu četvrtinu automatski znači i potrebu dodatnog zapošljavanja jer se povećava i količina posla.


– Nadležnom ministru Tomislavu Čoriću poznato je o čemu se radi i nadam se da će Ministarstvo pozitivno odgovoriti na našu molbu o zapošljavanju dvoje ljudi koji bi bili locirani na ovom području i brinuli o svemu vezanom uz Samarske i Bijele stijene. Svakako se mora naglasiti da je u prvom planu daljnja zaštita i očuvanje te kontrola posjeta jer je riječ o strogom rezervatu prirode.


Djelatnici NP Risnjak


Djelatnici NP Risnjak



O ovom području već uspješno brinu planinarska društva ovog kraja s kojima ćemo tijesno surađivati te, naravno, pružati mogućnost lokalnom stanovništvu da ima koristi od, primjerice, sudjelovanja u vođenju planinara po tom području i sličnim aktivnostima. Vrlo bitan korak nam je i izrada Plana upravljanja, dokumenta koji će dati dugoročnije smjernice upravljanja ovim područjem, a trebao bi zahvaljujući tome što se realizira u okviru jednog EU projekta, gotov već u tijeku ove godine – rekao je Gašparac.


Korisno pridruživanje


»Pridruživanje« Bijelih i Samarskih stijena Nacionalnom parku »Risnjak« korisnim smatra i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović koji smatra kako je ovo nastavak inicijative vezane uz stavljanje Bijelih i Samarskih stijena pod UNESCO-vu zaštitu: »Drago mi je da je prva sjednica Upravnog vijeća NP »Risnjak« održana u Mrkoplju i nadam se da će ih biti još. Naravno, sve to vjerojatno će unaprijediti i obogatiti turističku ponudu našeg kraja te, nadam se, omogućiti i lokalnom stanovništvu određenu korist«, rekao je Brozović.