Nova naredba

Borba protiv opasnog nametnika: Protiv potkornjaka udruženim snagama

Marinko Krmpotić

Hrvatske šume dobile su ovlast da zaražena ili ugrožena stabla smreke mogu sjeći i u privatnim šumama, bez obzira jesu li njihovi vlasnici podnijeli zahtjev za doznakom. Ako vlasnici u roku od 30 dana ne obave sječu, u akciju kreću Hrvatske šume



DELNICE Borba protiv smrekovog potkornjaka ovih je dana novom Naredbom Ministarstva poljoprivrede zašla u novu fazu i sve se čini kako bi se zaustavljanja širenja ovog nametnika realizirao po planu, govori nam Denis Štimac, voditelj podružnice Uprave šuma Delnice, i pojašnjava što je u stvari donijela nova Naredba.


Dolaze i pojačanja


– Riječ je o tome da su Hrvatske šume dobile ovlast da doznaku stabala za sječu – naravno, misli se samo na zaražena ili ugrožena stabla smreke – mogu vršiti i u privatnim šumama, bez obzira da li su njihovi vlasnici podnijeli ili nisu zahtjev za doznakom. Od 15. ožujka krenuli smo s tom doznakom, a podaci o doznakama bit će svakih 15 dana obznanjivani u našim šumarijama i središtima lokalnih samouprava kako bi privatni šumoposjednici vidjeli što će biti rušeno. Od trenutka te objave teče rok od 30 dana u okviru kojih su privatni šumoposjednici dužni izvršiti sječu tih doznačenih stabala, a ako to ne učine jer ne mogu ili iz bilo kog drugog razloga, naši radnici krenut će u sječu. Bitno je reći da će se odmah po sječi srušena stabla stavljati u prodaju sustavom javnog nadmetanja od kojeg će dio zarade ići za naše troškove, a dio vlasnicima tih šumskih posjeda, govori Štimac naglašavajući da ova odluka znači i rast obima posla zbog čega će, kako je i najavljeno, na područje Uprave šuma podružnice Delnice, pristizati i zaposlenici ostalih hrvatskih podružnica.


Ispomoć


– Već sada na terenu imamo ljude iz Senja, Buzeta i Ogulina koji nam pomažu u doznaci stabala koja trebaju biti srušena, doći će još desetak revirnika iz drugih podružnica koji će raditi taj posao, očekujemo i mehanizaciju kojom ćemo otvarati šumske vlake i privatnim i državnim šumama, a zatražio sam i ispomoć na poslovima vezanim uz sječu i izvlačenje drvnih sortimenata. Odgovor iz direkcije očekujemo ovog tjedna što znači da ćemo već od kraja ožujka, a svakako od početka travnja, na području Gorskog kotara, kao i u doba sanacija šteta od ledoloma, imati i puno radnika iz ostalih dijelova Hrvatske. Naravno, to znači pojačani rad, mada se već sada jako puno radi, kako od strane naših radnika, tako i od privatnika koje smo angažirali pa trenutačno dnevno sječemo više od 2.000 kubika smreke u državnim šumama te uz to i oko 2.500 kubika drugih vrsta drva vezanih uz kupce bukovine i ogrjeva. To znači da dnevno oko 5.000 kubika, što sječemo, što izvlačimo, što otpremamo s pomoćnih stovarišta, kaže Štimac dodajući da otprema srušenih stabala prema pilanarima ide dobro, a u pripremi su i prvi poslovi pošumljavanja kako bi se što prije sanirale štete zbog pojačane sječe.


Pošumljavanje




U našem rasadniku u Kuželju počelo se vaditi sadnice i ovog proljeća planiramo zasaditi oko 70.000 sadnica smreke, jele i drugih vrsta i to na terenima saniranim prošle jeseni i ovog proljeća. Otprilike istu količinu sadnica, dakle 70.000 namjeravamo plasirati i u jesen čime ćemo pomoći prirodi u oporavku od šteta koje joj je nanio smrekov potkornjak koji bi, zbog toplog i lijepog vremena, mogao živnuti ranije nego što je to uobičajeno pa ćemo i stoga nastojati do ljetnih mjeseci, koji najviše odgovaraju tom nametiku, učiniti što više, rekao je Štimac.