Šiljar

Bivše lječilište u Skradu i dalje propada: Kako je državno zemljište poskupjelo sa 750 tisuća na 15 milijuna

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Općinska vlast željela je obnoviti Šiljar i naći potencijalnog ulagača, ali se punih 16 godina nateže s državom čija jedna čestica u Šiljaru predstavlja problem. Općina Skrad bila je spremna otkupiti je po prvotno procijenjenih 750 tisuća kuna, ali je po novoj procjeni ona poskupjela čak 20 puta!



SKRAD – Bila vlast plava ili crvena, stanje u Šiljaru je – crno. Ova duhovita primjedba koju je načelnik Skrada Damir Grgurić izrekao tijekom razgovora o Šiljaru je, na žalost, potpuno točna.


Podsjetimo, Šiljar je dio Skrada u kojem je početkom prošlog stoljeća zaživjelo planinsko visinsko lječilište s tzv. zračnim kupkama, idealno za plućne bolesnike i sve koji su imali poteškoća s dišnim putevima.


Dobar zemljopisni položaj i klimatski uvjeti osiguravali su kvalitetan rad tog lječilišta koje su po propasti nekadašnje Kraljevine Jugoslavije preuzele vlasti nove socijalističke Jugoslavije te nastavile s tim aktivnostima, ali u okvirima tadašnje JNA pa je Šiljar postao vojno lječilište u kojem su se liječili i civili. I sve to trajala je do osamostaljenja Hrvatske. Nakon toga – raspad sustava.


Država blokira




Vojska odlazi, zgrade propadaju, sve zamire… Skrađani itekako dobro znaju kakav biser imaju u svom mjestu, ali obnova rada lječilišta ili prenamjena tog prostora u neku drugu svrhu je nemoguća jer je država vlasnik pojedinih dijelova tog kompleksa.


Ništa bitnije ne mijenja ni interes nekih itekako uglednih ulagača pa Šiljar nezaustavljivo propada i danas je to lokacija prepuna ruševina, zaraslih puteva i cestica, šikare koja šiklja posvuda… Skrađani su, ističe načelnik Damir Grgurić, pokušavali riješiti taj problem i obnoviti taj prostor.



– Šiljar je priča koja se ne rješava punih 16 godina, koliko se prethodna i sadašnja općinska vlast nateže s državom na čijem su se vrhu izmijenili i plavi i crveni. Nikakvih pomaka nema jer je i dalje problem čestica u vlasništvu države.


Najprije su od nas tražili parcelizaciju te čestice, što smo mi i učinili. Nakon toga se išlo na procjenu i državni procjenitelj odredio je da ona vrijedi 750.000 kuna. To je puno, ali smo mi bili spremni platiti, preuzeti to zemljište i jednom za svagda to riješiti te krenuti u aktivnosti obnove tog prostora, odnosno traženja potencijalnog ulagača.


Nova procjena


No, u međuvremenu je došlo do nove procjene u koju se, navodno, moralo ići jer se po novoj prostorno-planskoj dokumentaciji ta čestica našla u T1 turističkoj zoni. Tako se našao neki državni službenik koji je odlučio da je ta parcela iznimno bitna za povijest cijele naše države i da njena vrijednost ne smije biti tako mala pa ju je procijenio, pazite sada, na 15 milijuna kuna! Tako nam tvrde izvori iz nadležnog Ministarstva, iako službeno nikaku obavijest nismo dobili.



Naravno da smo sada stali jer novca za to nemamo. Obavijestio sam o svemu premijera Plenkovića te neke saborske zastupnike s ovog područja i pokušat ćemo vidjeti što se tu zbiva jer ovoliki rast cijene je neshvatljiv, tim više što smo turistički jako nerazvijeni i sigurno nam treba pomoć, a ne nabijanje cijene koju je rijetko tko spreman platiti – rekao je Grgurić.


Uskoro počinju radovi na projektu vidikovca Perić


I dok sa Šiljarom nikako ni koraka naprijed, ono što se može realizirati u okvirima same općine, realizira se. Tako je projekt vidikovca Perić pred ishođenjem građevinske dozvole.


– S HEP-om je potpisan ugovor o dovođenju struje, riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi vezani uz zemljište pa će od Velikog Selca do vidikovca biti uređena šetnica, a sam vidikovac će se uklopiti u projekt i priču o zaštiti baštine – govori Grgurić, najavljujući da će radovi na izgradnji tog atraktivnog vidikovca uskoro početi, a već su gotovi radovi na 2,5 km dugoj skijaško-trkačkoj stazi (zimi) i šetnici (ljeti) kraj Skradske Drage.