BOJ i POJ

Biciklom ili pješice, oko jezera u Lokvama uvijek je atraktivno

Danijela Pleše

»Biciklom oko jezera« organiziran je 20. godinu zaredom u suradnji s Biciklističkim klubom Lokve, a »Pješačenje oko jezera« održano je po 32. put u suradnji s Planinarskim društvom Špičunak

LOKVE Vikend koji je konačno pokazao da je ljetno godišnje doba stiglo u Gorski kotar, u Lokvama je bio ispunjen sportskim događanjima koji iza sebe zapravo imaju dugogodišnju tradiciju.Prvi na redu bio je BOJ, »Biciklom oko jezera«, što ga je jubilarnu 20. godinu zaredom organizirala Turistička zajednica Općine Lokve u suradnji s Biciklističkim klubom Lokve.

– Cilj nam je obnoviti biciklistički turizam u Lokvama. Glavni vjetar u leđa nam daje i činjenica da je prvi biciklistički klub u Gorskom kotaru osnovan upravo u Lokvama. Sama staza je atraktivna jer ide uz jezero, a ukupno je oko 20 kilometara duga. Zahtjevnija je, stoga smo stavili upozorenje da djeca mogu voziti po njoj samo uz pratnju roditelja. Zahvalni smo na kvalitetnoj i dobroj suradnji kako s Općinom Lokve, tako i s Primorsko-goranskom županijom koja nam sufinancira uređenje staze – izjavila nam je Đurđa Malnar, direktorica TZ-a Općine Lokve.


Atraktivna staza


Dobrodošlicu biciklistima zaželjeli su i vrijedni suorganizatori, članovi Biciklističkog kluba Lokve Nevio Mihelčić i Denis Marković, najviše ponosni osim na pristigle sudionike i na činjenicu da je 70 posto staze uz samo jezero, što čini stazu jednom od atraktivnijih u Hrvatskoj.


U tu činjenicu uvjeren je i Dragomir Juretić iz Rijeke koji je dvadesetu godinu sudionik, od prvih dana uz povremene pauze. Svježi zrak, dobro društvo te brojne uspomene zaslužni su zašto se godinama vraća ovom događaju. Sa svojom obitelji i društvom u ljepote staze i Lokava uvjeriti se došla i Martina Vranić iz Rijeke koja rekreativno vozi bicikl pet godina i smatra da je biciklizam jedan od boljih načina upoznavanja Gorskog kotara, pogotovo kad se on okreće polako biciklističkom turizmu.




No, upoznati se Gorski kotar može i pješačenjem, što su dokazali TZO Lokve, Općina Lokve i Planinarsko društvo Špičunak iz Lokava, organiziravši 32. po redu »Pješačenje oko jezera« (POJ). Više od 200 sudionika iz cijele Hrvatske nije moglo dočekati početak ovogodišnjeg POJ-a koji je nudio tri varijante obilaska jezera.


Sudionika sve više


– Ove godine je zapravo 40. godina od prvog POJ-a, samo što su neka izdanja zbog rata morala biti otkazana. Upravo to daje dobru motivaciju da dođemo i do 50. POJ-a jer sudionika je sve više te zainteresiranost ne pada. Oko 6 sati hoda trebat će nam da prođemo cijelu stazu, naravno cijelo vrijeme uz pratnju vodiča. Za sigurnost smo pozvali i HGSS, Stanicu Delnice, kako bi sve proteklo u redu. Na kraju je druženje uz jezero i planinarski fažol, a netko se možda i okupa. Najbitnije je da ljudi željni rekreacije, svježeg zraka uživaju ponovo u Lokvama te se i dogodine vrate – objasnio nam je Vilim Novak iz PD-a Špičunak.


Zalutali bračni par iz Francuske Joelle i Roger Nobilet, primamljeni brojnošću ljudi, odlučili su i sami sudjelovati u događaju, ali odabravši put koji je nudio vodič Darko Kremžer, član PD-a Špičunak – ukrcaj na splav »Čača« do Mrzlih Vodica, zatim pješice prema Gorskom raju te nazad do početne lokacije gdje je predviđeno završno druženje.


Ljubazni Ferdinand Čača Crnković, vlasnik i ujedno kapetan popularne splavi »Čača«, objasnio im je zapravo gdje i kuda moraju ići, što je zalutale Francuze oduševilo jer im je ujedno i pokazao da su dobro odlučili izabravši Lokve za odmor.Inače, »Čača« svakodnevno razvozi zainteresirane Lokvarskim jezerom, pa makar i dvoje ljudi, uvijek naoružan osmijehom i zanimljivim pričama.