Traže izvod koji ne postoji

Berislav Janković traži poništenje natječaja za direktora TZ-a Delnica

Marinko Krmpotić

Zbog niza formalnih propusta Janković očekuje od Ministarstva turizma da »žurno reagira, poništi ovaj natječaj, naloži TZ-u Delnice da smjesta ponovi natječaj sa zakonski ispravnim tekstom i da tako spriječi očekivani nastavak sa šikaniranjem kandidata i paradom nezakonitosti i subinteligencije«



DELNICE  Nedavno upražnjeno radno mjesto direktora Turističkog ureda Grada Delnica dovoljno je, čini se, privlačno da bi izazvalo sukobe. Naime, na natječaj objavljen u Novom listu i Narodnim novinama već je uslijedila jedna reakcija kojom se od Ministarstva turizma  traži – poništenje natječaja. Taj zahtjev nadležnim tijelima Ministarstva turizma uputio je Berislav Janković, dipl. oec. iz Dramlja koji je u proteklih nekoliko godina svojim reakcijama i žalbama srušio nekoliko natječaja za mjesto direktora TZ-a na području raznih lokalnih samouprava Primorsko-goranske županije. Ovog je puta svoj zahtjev obrazložio u pet točaka koje su, ističe, vezane uz nekoliko formalnih razloga. Po njemu iz teksta natječaja nije jasno koji je konačan datum za predaju prijava.


Novi list ili NN?


»Naime, iz  dosad neviđene, antologijske točke 3. teksta natječaja, rok za dostavu ponuda po natječaju je 15 dana, a teče od objave obavijesti u Novom listu, odnosno objave natječaja u Narodnim novinama«. Budući da su natječaji objavljeni različitih dana, Janković zaključuje da je nejasno od kojeg datuma stvarno teče rok – možda od nedjelje 13.9. , a možda čak i od srijede 16.9! Nadalje, kaže Janković, traže se podaci o radnom stažu i dokazivanje istog, iako zakon i tekst natječaja ne spominju staž, već radno iskustvo, što je bitna razlika!



Janković nepravilnost uočava i u činjenici da u tekstu obavijesti objavljene u Novom listu od 13.9. piše da se »tekst natječaja nalazi u NN, kao i na službenim stranicama TZ-a i Grada«. To je neistina, kaže Janković: »Tekst je na TZ i gradskoj stranici objavljen dan kasnije, a u NN formalno 16., a faktički 17.9. Kod objave u NN je problematično da oni smatraju danom objave dan 16.9. tj. dan zaključivanja tog broja NN, a ne 17.9. kada je novina stvarno postala dostupna na papiru i na www.nn.hr . Znamo da kod objave u »običnom« tisku nije tako, već je dan objave stvarni dan objave novine, kaže Janković.





Također, piše Janković, »kandidate se šikanira s nepotrebnim, nezakonitim i skupim ovjerama kod javnog bilježnika, iako je Ministarstvo turizma u dopisu pri poništavanju namještenog natječaja za direktora TZG Senja jasno reklo da je taj trošak za kandidate nepotreban, te da prilaganje dokumenata koji nisu ovjereni, ne može biti razlog da TZ dokumentaciju tog kandidata odbaci«.


Program (ne)potreban


U četvrtoj točki svog traženja Janković navodi da se »umjesto standardnog uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, traži dokument koji ne postoji i koji nitko ne izdaje – izvod iz kaznene evidencije, u izvorniku, kojom se dokazuje da kandidatu nije pravomoćnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane obavljanja poslova iz područja turizma, dok ta mjera traje, ne starije od šest mjeseci. Ako kandidat slučajno ne priloži prijavi nepostojeći dokument, Delničani će biti zadovoljni ako ovaj uz 100 kuna naknade kod javnog bilježnika izjavi svoju nevinost«, ironizira Janković, koji u petoj točki svog traženja tvrdi kako je sporan i zahtjev »da kandidat izradi prijedlog svog programa rada turističke zajednice za jednogodišnje razdoblje« iako ista odredba postoji u lakrdiji od lanjskog Pravilnika o posebnim uvjetima koje moraju zadovoljavati zaposleni u Turističkom uredu TZ-a. Bivši državni tajnik za turizam Zdenko Mičić je, poništavajući namješteni natječaj za direktora TZG-a Crikvenice, u svom dopisu od 7.11.2005. crikveničkim ekspertima posebno naložio da se u tekstu natječaja »posebno kao uvjet ne navodi izrada programa rada TZ-a, čime se kandidati mogu dovesti u diskriminirajući položaj«.


Zbog svega ovoga Janković očekuje od Ministarstva da »žurno reagira, poništi ovaj natječaj, naloži TZ-u Delnice da smjesta ponovi natječaj sa zakonski ispravnim tekstom i da tako spriječi očekivani nastavak sa šikaniranjem kandidata i paradom nezakonitosti