Tvrtka Vitek iz Liča

BIG M 420 Prava ‘zvijer’ za košnju zavladala Ličkim poljem

Marinko Krmpotić

Moćna samohodna kosa od jučer vlada Ličkim poljem / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Moćna samohodna kosa od jučer vlada Ličkim poljem / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Riječ je o   izgledom i rezultatima zaista dojmljivom stroju koji s tri velike kose zahvaća širinu od devet i pol metara na kojima ne samo da kosi, već sa svake strane i sakuplja ili širi sijeno u redove



LIČ  Od jučer Ličkim poljem vlada ogromni BIG M 420, snažan stroj za košnju, odnosno samohodna kosa, kako joj je stručni naziv. Riječ je o po izgledu i rezultatima zaista dojmljivom stroju koji s tri velike kose (prednja, lijeva i desna) zahvaća širinu od devet i pol metara na kojima ne samo kosi, već sa svake strane i sakuplja ili širi sijeno u redove.


Ovu »zvijer« na Ličko polje pustio je Marko Šadek, stručnjak iz firme Mehanizacija Kalinovac koji ističe da je riječ o prvom stroju ovakve vrste u Hrvatskoj.



– Prvi stroj s karakteristikama ovog postoji tek u Austriji, što znači da je ovaj u Ličkom polju prvi u ovom dijelu Europe. Riječ je o stroju čuvene njemačke firme Krone koja ih proizvodi od 2002. godine, ali ih u Hrvatskoj još nije bilo. Uz tri jake kose, ovaj stroj ima motor od 420 KS, a njegov učinak ovisi o površini i njenim karakteristikama te poznavanju upravljanja strojem, pri čemu u normalnim uvjetima u sat vremena može pokositi 10 hektara, a za upravljanje je dovoljan jedan čovjek – rekao je Šadek.


Sredstva EU fondova




Najveća samohodna kosa u Hrvatskoj u Lič je stigla zahvaljujući poduzeću Vitek i njihovoj kandidaturi za sredstva EU fondova namijenjena unapređenju mehanizacije i poboljšanju produktivnosti. Željko Mihelić, koji već deset godina uspješno posluje u Ličkom polju sa stokom i sijenom, napominje da je motiv za nabavu ovog snažnog i skupog stroja bila činjenica da su u Gorskom kotaru tijekom ljeta vremenske prilike često nestabilne.



Uz sijeno, poduzeće Vitek se bavi i uzgojem stotinjak grla goveda francuske pasmine aubrag.– Riječ je o poznatoj francuskoj vrsti namijenjenoj isključivo proizvodnji mesa. Pred dvadesetak dana uvezli smo deset novih junica kako bismo pojačali genetski potencijal i osigurali još veću kvalitetu. Tržište nije problem i sve što uzgojimo prodajemo bez problema – govori Mihelić, dodajući da je u firmi trenutačno zaposleno šestero ljudi, redovno se podmiruju sve obveze, a ulaganja u daljni razvoj su stalna, čemu svjedoči i nabava moćne samohodne kose BIG M 420.


– Događalo nam se već da imamo muka s košenjem i pripremanjem sijena jer za nama potrebne znatne količine sijena nije bilo »u komadu« dugog stabilnog vremena. Zato smo tražili način na koji puno brže možemo prikupiti sijeno s 400 hektara koje kosimo dva puta tijekom sezone, a najoptimalnije rješenje bio je baš ovaj stroj koji vrlo brzo savladava velike površine za košenje – iznosi Mihelić.



U prvom satu 8 ha


– U prvom satu rada danas smo pokosili 8 hektara i to je odlično, s obzirom na činjenicu da je vozač prvi put sjeo za stroj pa sam siguran da ćemo vrlo brzo doći do prosječnih 10 hektara po satu. Samohodna kosa svakako je značajan tehnološki iskorak za našu firmu jer osigurava kvalitetnu krmu, pojačava uvjete rada i omogućava pravovremeno košenje i spremanje sijena. Uz njega je moguće dnevno pokositi 20 do 30 hektara, možda i više, pa ćemo po ovim prvim procjenama za cijelu jednu trećinu skratiti dosadašnje vrijeme košnje. To znači da ćemo moći raditi druge poslove, odnosno biti efikasniji i produktivniji, što i jest cilj unapređenja voznog parka. Bude li sve išlo kako treba, možda ćemo ići i u mogućnost iznajmljivanja stroja, mada ćemo o tome razmisliti tek nakon što se svi priviknu na rad ovog velikog kosca – govori Mihelić, ističući da je stroj kupljen sredstvima EU fondova iz kojih je Vitek nabavio i nekoliko drugih strojeva pa je sada strojni park jako kvalitetan, od linije za košenje pa do prijevoza i spremanje sijena što bitno olakšava i unapređuje proizvodni proces.


– Oko 500 tona pokošenog sijena koristimo za potrebe našeg stada od 100 goveda, a oko tisuću tona će ići u prodaju na domaće i strano tržište, i to bez ikakvih poteškoća jer je sijeno tražena roba. Ličko polje idealno je za ovaj posao. Mogli bi se košenjem sijena baviti ljudi i u ostalim dijelovima Gorskog kotara, ali osobno smatram da mala gospodarstva ovo ne mogu raditi jer su ulaganja u strojeve velika – rekao je Mihelić.