Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 26
Sutra: 13° 13° 26
23. travnja 2019.
Sjajni radovi

foto BAJKE GORSKOG KOTARA Pogledajte kako goranske ljepote izgledaju u objektivu mladih fotografa

Foto Matko Meštrović
Foto Matko Meštrović
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2017. u 9:08 2017-08-30T09:08:06+02:00

Već nekoliko godina Hrvatski fotosavez na području Mrzle Vodice organizira vrlo uspješne i zanimljive foto radionice tijekom kojih na goranskom području pet do sedam dana borave mladi zaljubljenici u fotografiju željni novih saznanja, poduke i rada.

Uz tajnika FSH Predraga Bosnara te Zlatu Medak, voditeljicu Programa za mlade FSH, svaki je od tih boravaka prilika da se uz unaprijeđenje znanja o fotografiji prošire i spoznaje o Gorskom kotaru i ljepotama tog dijela Hrvatske.

Zbog svojih prirodnih raznolikosti (planine, jezera, rijeke, šume...) i upečatljivih ljepota krajolika u različita godišnja doba Gorski kotar idealan je baš za fotografe koji u suradnji s prirodom, uz strpljivost i znanje, mogu stvoriti fotografije koje nedvojbeno nadilaze prosjek i ljepotom mogu vezati divote prirode sa umjetničkom crtom onoga tko te ljepote nastoji uočiti i sačuvati u oku kamere. Svijesni da svojim radom pridonose otkrivanju goranskih ljepota, kao i činjenice da mnogi od obrađenih motiva djeluju bajkovito, u FSH su pred tri godine pokrenuli projekt »Bajke Gorskog kotara« kojemu je cilj kroz rad polaznika tih radionica iskazati tu nesvakidašnju i očaravajuću stranu prirode Gorskog kotara.

Foto Marinko Krmpotić

Štoviše, zaljubljenici u fotografiju iz Fotosaveza Hrvatske krenuli su i korak dalje pa su uz samu obalu Mrzlovodičkog jezera, točno nasuprot poznatog ugostiteljskog objekta »Carov most«, uredili lijepi oveći izložbeni prostor na otvorenom. Konkretno, postavljeno je pet drvenih panoa na koje može ukupno stati pedesetak slika većeg formata i na te je panoe pred tri godine postavljena prva izložba »Bajke Gorskog kotara«. Izložba je bila otvorena cijelu godinu, a nakon nje isto je toliko bila postavljena izložba o prošlosti i sadašnjosti Mrzle Vodice.

Ove je godine red opet došao na Goransku bajku pri čemu su ovog puta prikupljene i fotografije koje su nastajale i tijekom zime. Otvaranje je, naravno, privuklo lijepu pažnju, a ne treba sumnjati kako će tijekom cijele godine, pogotovo u preostalom dijelu ljeta te u znatnom dijelu jeseni, ova izložba na otvorenom privući mnoge. Pedesetak velikih fotografija lijepo svjedoči ne samo o ljepotama i bajkovitosti Gorskog kotara, već i o sposobnosti mladih koji su tražeći i »hvatajući« motive dokazali kako razumiju prirodu i u stanju su uočiti njene ljepote i posebitosti. Dio toga nudimo vam i na nekoliko fotografija koje su nam ustupili predstavnici Fotosaveza Hrvatske.

Autori

Autori fotografija postavljenih na ovoj izložbi su Matea Blažević (Rijeka), Filip Bosnar (Zagreb), Ivo Grgurić (Lokve), Hrvoje Grguljaš (Bjelovar), Patricija Jakovac (Lokve), Ela Juras (Postira), Aleksandra Keserin (Ivanjska), Vanda Kocul Lovrović (Bjelovar), Gabrijela Kolozeti (Lokve), Valentina Krvar (Kapela), Laura Litović (Supetar), Andrea Marković (Lokve), Ernest Meštrović (Bjelovar), Matko Meštrović (Bjelovar), Carmen Milošević (Rijeka), Alma Okanović (Lokve), Slavica Pavišić (Supetar), Mirjana Pešec (Vinkovci), Klara Pleše (Lokve), Alen Prelac (Rijeka), Nina Stipčić (Rijeka), Lea Stojanović (Vinkovci), Lina Šerić (Supetar) i Ela Žagar (Lokve).

Foto Alan Prelac

Foto Nina Stipčić

Foto Patricia Jakovac

Foto Vanda Kocul Lovrović

Foto Ela Žagar

Foto Ela Juras

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja