Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
11. prosinca 2019.
Fužine

BAJER OPET "U IGRI" Jezero opet napunjeno vodom, oko njega niknuli novi beach barovi

Foto Marinko Krmpotić
Foto Marinko Krmpotić
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 10:57 2019-07-27T10:57:00+02:00

Nakon što je tri tjedna bilo prazno zbog remonta, jezero je sada opet pod vodom, a u međuvremenu su niknula i dva nova lokala - Hunter i Čoka

FUŽINE - Jezero se »vratilo«, uskliknuli su jučer vjerojatno brojni Fužinarci i njihovi gosti promatrajući jezero Bajer koje je nakon što je tri tjedna bilo prazno zbog remontnih i ostalih radova vezanih uz održavanje brane i akumulacije, iznova dobilo svoju uobičajenu plavozelenu boju. Po najavama iz HEP-a, jezero se trebalo početi puniti ovog vikenda i puno bi u potpunosti trebalo biti 29. srpnja, dakle u ponedjeljak.

No, već sada vode je u Bajeru toliko da je, čini se, oko 80 posto jezera puno, što znači da će do početka idućeg tjedna plan biti u potpunosti ostvaren.

Idealno za mlade

No, već i s ovom količinom vode Bajer podsjeća na onaj pravi i stari Bajer što sretnim čini i Fužinarce i njihove goste jer, što god tko rekao, prazno jezero ipak je svojevrsna »šaka u oko« fužinskom turizmu koji se i temelji na izletničkom turizmu, posebno onom tijekom vikenda. Bez jezera mnogi nisu imali volje i želje dolaziti u Fužine pa je, ističu fužinski ugostitelji, broj gostiju u dosadašnjem dijelu ljeta ipak bio znatno manji no ranijih godina. Svakako su na taj pad utjecale i u Hrvatskoj uočljive negativne turističke prilike, odnosno smanjen broj gostiju, ali je nedvojbeno da bi rezutati fužinskog turizma bili bolji da jezero nije bilo prazno puna tri tjedna.

No, to što jezero tijekom srpnja nije mamilo svojom svježinom i ljepotom krajolika, ne znači da su Fužinarci bili neaktivni. Štoviše, upravo tijekom ove trotjedne prinudne stanke niknula su uz obale Bajera dva nova ugostiteljska objekta s atraktivnim terasama. Tako je na lokaciji zvanoj Poluotok i smještenoj na onoj strani jezera gdje je, u znak pažnje prema ljubiteljima prirode i šetnje, zabranjen promet automobilima, niknuo beach bar »Hunter« koji je nedavno otvoren i koji će u preostalom dijelu ljeta svakako privlačiti sve kupače koji dolaze na Poluotok, a bit će i odredište brojnih mladih ljudi željnih zabave tijekom vikenda. Naime, od naseljenog dijela mjesta BB »Hunter« udaljen je taman toliko da glazba s te lokacije nikome neće smetati pa se s priličnom sigurnošću može potvrditi kako će ovaj bar na plaži biti zanimljiv mnogima.

Ukupno četiri lokala

Foto M. Krmpotić

Isto vrijedi i sa suprotne strane, na poluotoku Čoka podignut je beach bar »Čoka«, smješten uz ribarsku kolibu, neposredno uz prometnicu koja od Vrela vodi prema Fužinama. Uz veliki parking, dječje igralište i asfaltiranu šetnicu, i ovaj će novi ugostiteljski objekt privlačiti pažnju gostiju, kako domaćih, tako i stranih pa će svakako dati bitan doprinos ugostiteljskoj i turističkoj ponudi ovog mjesta. Štoviše, jezero Bajer sad se može pohvaliti s čak četiri lokala uz svoje obale. Prvi od njih, ujedno i najstariji po stažu, je »Bajer« Sanjina Miloša na početku ceste prema Poluotoku, a tu je i nedavno otvoren i ugostiteljski prostor kraj špilje Vrelo. Dakle, u Fužinama se, kad se krene prema jezeru, može ne samo odmoriti, okupati i prošetati, već i sjesti te odmoriti, a upravo to u ove pakleno vruće dane ljeta 2019. godine treba mnogima pa ne treba sumnjati da će novi objekti biti vrlo dobro posjećeni.

Manje stranih, više domaćih gostiju

»Povratkom« jezera vrlo je zadovoljan i direktor TZO-a Fužine Marinko Jakovljević koji ističe kako rezultati dolaska broja gostiju i nisu u nekom velikom padu, ali je broj izletnika manji: »Broj dolazaka i noćenja je nešto manji no prošle godine pri čemu su, kao i u cijeloj Hrvatskoj, podbacili strani gosti kojih je 30 posto manje, ali je zato 20 posto više došlo domaćih. No, srpanj nam je dosta pao, pogotovo u ovom izletničkom turizmu gdje se osjetio pad interesa. Ipak, još je uvijek pred nama lijep dio ljeta pa sam uvjeren da ćemo s »novim jezerom« sada opet bilježiti porast interesa dolazaka gostiju«, rekao je Jakovljević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.