Kulturni program

ArtFest Mrkopalj: Spoj umjetnosti, sporta i zabave

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Raznovrstan program koji se odvija u Mrkoplju, Lokvama, Brodu na Kupi i Fužinama e trajat će tijekom vikenda, a za kraj će biti priređen umjetnički performans »Mrkopalj u očima apstraktnih umjetnika«



MRKOPALJ, LOKVE, BROD NA KUPI, FUŽINE Pjesničkom večeri nazvanom »Pjesmom do srca« koja je u Domu kulture Mrkopalj okupila nekoliko goranskih autora (Silvana Kružić, Robert Tomić, Ankica Crnić, Jelena Jurina, Helena Crnković, Slavica Pajnić, Mira Jurković) počeo je prvi ARTfest Mrkopalj kojeg je otvorenim proglasio načelnik Mrkoplja Ivica Padavić zaželjevši svim umjetnicima što više kreativnosti i uživanja u radu.


Nakon tog lirskog ljetnonoćnog početka prvi ARTfest Mrkopalj svoj nastavak jučer je imao u slikarstvu zahvaljujući likovnjacima iz udruga Art klub Gorski kotar iz Fužina i Veli pinel iz Kostrene koji su se u stvaranju okušali na raznim lokacijama Mrkoplja da bi potom u Domu kulture Mrkopalj priredili izložbu tih slika, kao i ostalih radova stvorenih u okviru rada svojih likovnih udruga, a dan je kraju priveden prikazom načina izrade drvenog vrganja uz pomoć motorne pile što je nazočnima prezentirao Damir Jedriško.


Brojna zbivanja


No, sve to bio je samo početak brojnih zbivanja koja će trajati ovog vikenda pa će tako danas biti moguće posjetiti izložbu autohtonih domaćih proizvoda te svjedočiti pokušajima likovnog stvaranja motiva mrkopaljskog kraja što će biti praćeno odgovarajućom glazbom. Večernji sati bit će posvećeni dokumentarnom filmu, a na programu će od 16 sati biti »Povijest mrkopaljskoga kraja« Stanislava Horačeka te »Pismo za Ohio« i »Kata« delničkog režisera Rasima Karalića.




Subota donosi niz sadržaja vezanih uz vunu pa tako u 15 sati pod nazivom »Od ovce do finalnog proizvoda« počinje prikazivanje procesa proizvodnje vune i predmeta od vune na tradicionalni način, a u 19 sati počet će modna revija starinskih predmeta od vune. Kraj prvog ARTfesta Mrkopalj bit će se u nedjelju kad će biti priređen umjetnički performans »Mrkopalj u očima apstraktnih umjetnika«.


Uz Mrkopalj niz zanimljivih sadržaja nude i druga mjesta pa će se tako u lokvarskoj Park šumi Golubinjak sutra u prijepodnevnim satima moći uživati u proslavi makedonskog nacionalnog praznika Ilinden, a u večernjim satima (početak je u 21 sat) bit će kroz priredbu »Noć skulptura« predstavljeno desetak uređenih i osvijetljenih skulptura ove lijepe park šume. Istog dana u podne na mrzlovodičkom jezeru bit će otvoreno nekoliko atraktivnih ribičkih pozicija na Mrzloj Vodici, a u 14 sati počet će natjecanje »Raft Boat Fun« u kojem će do cilja što prije pokušati doći četiri osobe bez kormilara u gumenjaku.


Birajte odredište


Nedjelja nudi tradicionalnu proslavu Dana sv. Ane u Mrzloj Vodici pri čemu će svete mise biti služene u 11 i 17 sati, a u 15 sati počinje druženje u središtu mjesta. Nedjelju će biti moguće provesti i u Brodu na Kupi gdje Udruga Kupa priređuje tradicionalni plivački miting »Kupom uzvodno« koji počinje u 13 sati na lokaciji Jaz i nudi mogućnost natjecanja u plivanju uzvodno za sve uzraste, ali i obiteljske kombinacije. U Fužinama će, s početkom u 16 sati i u organizaciji Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara, TZO Fužine i TZO Ravna Gora biti održan prvi »Šumski gurman Fest« odnosno predstavljanje autohtone kuhinje raznih krajeva Hrvatske, nastup KUD-ova i


prigodni zabavni program. Druženje na igralištu pod branom počinje u 16 sati od kada će se moći kušati bogata gurmanska paleta gastro specijaliteta i domaćih delicija iz raznih krajeva Hrvatske, a usporedo će biti priređen i izložbeno prodajni sajam autohtonih proizvoda, starina, rukotvorina i suvenira, kao i izložba ljekovitog bilja te edukativne radionice travara Milana Zemljiča pod nazivom »Samoniklo bilje u prehrani/uporaba ljekovitog bilja u liječenju bolesti«.


Kulturno glazbeno-scenski i zabavni program trajat će od 16 do 19 sati, a nastupit će KUD »Palična« Severin (Bjelovarsko-bilogorska županija), KUD »Sv. Rok« Brežani (Karlovačka županija), KUD »Vinčica« Belajske Poljice (Karlovačka županija), KUD »Laz« Laz Bistrički (Krapinsko-zagorska županija), KUD »Cvijet« Cvetković (Zagrebačka županija) i KUD »Kupinečki Kraljevac« Brezovica (Zagrebačka županija).