Usvojen lokvarski proračun

Arheološki centar, uređenje Doma kulture i ‘Zaželi’ – najvažniji projekti

Marinko Krmpotić

Lokve / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Lokve / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Odgovarajući na vijećničko pitanje vezano uz sporo odmicanje radova na šetnici uz jezero, načelnik Štimac rekao je da je uređeno 7 od 18 kilometara šetnice te da uređeni dijelovi zahtijevaju održavanje koje nije jeftino



LOKVE Općina Lokve u 2019. godini u svom će proračunu raspolagati s 7,8 milijuna kuna, odlučeno je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Lokava, pri čemu je prijedlog proračuna koji je iznio načelnik Lokava Toni Štimac podržalo šestero vijećnika, a četiri (HDZ) su bila protiv.


Pojašnjavajući pojedine stavke proračuna, Štimac je naglasio da će većina novaca biti vezana uz tri veća posla – obnovu nekadašnje čuvareve kuće na jezeru u Arheološki centar uz što su vezana dva projekta (Putovima Frankopana i Refresh) na što će sljedeće godine biti utrošeno oko 1,2 milijuna kuna, nastavak poslova oko uređenja Doma kulture (milijun kuna) te realizaciju dvogodišnjeg programa Zaželi koji je vrijedan 1,1 mlijuna kuna.


Prijedlog proračuna dobio dovoljno »ruku« da bude usvojen / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Prijedlog proračuna dobio dovoljno »ruku« da bude usvojen / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





– Uz to, bit će nastavljeni radovi na obnovi i uređenju tzv. Učiteljske zgrade, osigurali smo novac za školstvo, socijalu, sport i kulturu, za čišćenje snijega planiramo 450.000 kuna, a za rekonstrukciju prometnica koje su na našem području u zaista teškom stanju 200.000 kuna. Za većinu spomenutih projekata sredstva smo osigurali kvalitetnim prijavama na sredstva iz europskih, državnih i županijskih izvora, a radit ćemo to i dalje pa, primjerice, očekujemo da ćemo iz najavljenog županijskog Fonda za Gorski kotar dobiti potporu za dodatna ulaganja u saniranje prometnica – rekao je Štimac.



Sanja Beljan Brkić (HDZ) postavila je vijećničko pitanje o tome u kolikoj je mjeri općinski proračun prošle i ove godine bio potpomognut državnim novcima, a Štimac je odgovorio da je riječ o znatnoj svoti: – Prošle godine iz državnih izvora plaćeno nam je 450.000 kuna za zimsko čišćenje prometnica, poreznom reformom dotadašnjih 200.000 kuna naraslo je na oko 350.000 kuna, a dobili smo i potporu pri uređenju Učiteljske zgrade. Sljedeće godine krećemo s programom »Zaželi« vrijednim 1,1 milijun kuna, šumski doprinos skočio je s 5 na 10 posto pa očekujemo bitno uvećanje u odnosu na dosadašnjih 200.000 kuna, a sigurno ćemo dobiti nešto i od »brdskog« zakona. Nedvojbeno, tijekom posljednje dvije godine Vlada RH daje Gorskom kotaru znatno više, posebno u odnosu na onu vladu mog SDP-a koja nam je svojedobno uskratila brojne benificije, rekao je Štimac, najavivši da očekuje nastavak te potpore, kao i pozitivan odnos Županije koji je uočljiv u najavama stvaranja Fonda za Gorski kotar.


Predloženi proračun u ime vijećnika SDP-a pohvalila je Sandra Okanović rekavši da su sredstva dobro raspodijeljena te zahvalivši ponajprije Vladi RH bez čije bi potpore proračun bio znatno siromašniji. Danijel Miketek (HDZ) želio je znati koliko se novaca izdvaja za udruge te ima li smisla financirati one koje ne rade, a odgovorila mu je Sanja Čop rekavši da se već drugu godinu radi tako da se novac za uduge daje samo onima koji izvještajem o aktivnostima i planom rada potvrde svoju aktivnost. Andrea Šafar (HDZ) pitala je zašto se izgradnja šetnice oko Lokvarskog jezera proteže iz godine u godinu:


– U te poslove već nekoliko godina Primorsko-goranska županija ulaže novac, a oni nikako da budu gotovi, iako u svim turističkim materijalima mi tu šetnicu nudimo kao sadržaj pa nam se događa da su turisti koji njome krenu nezadovoljni jer ne mogu do kraja, ili se izgube. Kakvo je tu stanje? – pitala je Šafar, a Toni Štimac odgovorio je da je izgrađeno i uređeno 7 od 18 kilometara šetnice, pri čemu se kao problem sve više javlja to da za uređeni dio trebaju određena sredstva koja i nisu tako mala, konkretnije za održavanje je izdvojeno 40.000 kuna.