Slijedi uhodavanje novoizabranih u tri goranska grada i jednoj općini

Analiza »krvne slike« prvi zadatak novih čelnih ljudi

Marinko Krmpotić

Financijska inventura je potrebna kako bi se moglo dalje planirati, kaže Ivica Knežević, Kristijan Rajšel najavljuje pregovore o skijalištu Rudnik, a Dražen Mufić najavljuje novi stil rada u gradskim službama



ČABAR, DELNICE, LOKVE, VRBOVSKO » U istinitost stare narodne istine po kojoj nova metla uvijek bolje mete od stare, uvjerit će se u sljedećem četverogodišnjem razdoblju građani Čabra, Delnica i Vrbovskog te mještani Lokava, goranskih naselja u kojima su svibanjsko-lipanjski izbori kraju privedeni pobjedom novih čelnih ljudi tih mjesta. U Čabru je Kristijan Rajšel (SDP) u direktnom okršaju s kandidatom HDZ-a Zvonimirom Lipovcem bio znatno uspješniji te nakon dva mandata tijekom kojih je na čelu Čabra bio HDZ-ov gradonačelnik Željko Erent, osigurao u najzapadnijem hrvatskom gradiću lijevoj opciji mjesto prvog čovjeka grada.


Velika odgovornost


U Delnicama je smjena još zvučnije odjeknula jer je u gradu pod Petehovcem nakon puna tri mandata i 12 godina obavljanja gradonačelničke dužnosti predstavnik PGS-a Marijan Pleše doživio težak poraz od nestranačkog kandidata Ivice Kneževića. U Lokvama je nakon šest godina rukovođenja tom goranskom lokalnom samoupravom dosadašnji načelnik Anton Mihelčić (HDZ) morao za više od 11 posto glasova priznati premoć Toniju Štimcu, mladom kandidatu SDP-a, a u Vrbovskom je smjena nekako najbezbolnija jer je nestranački kandidat Dražen Mufić – koji je od svog suparnika Željka Mirkovića (SDP) bio bolji za samo 44 glasa ili svega 1,59 posto – protekle četiri godine bio predsjednik Gradskog vijeća Vrbovskog i inicijator niza poteza vezanih uz upravljanje Gradom.


Uskoro Dan grada


Svakome od spomenutih nedvojbeno je nova dužnost velika čast, obveza i odgovornost, ali nikome od njih neće biti nimalo lako, i to ne samo stoga što su prvi put u prilici obavljati jednu ovako odgovornu dužnost, već i stoga što kriza koja je počela prije 4-5 godina nikako ne popušta, pa nije nimalo lako ni jednostavno rukovoditi gradom ili općinom. Svi se oni ovih dana upoznaju s naslijeđem koje su im ostavili njihovi prethodnici i pripremaju za primopredaju dužnosti, a što će i kako raditi u svom prvom mjesecu obavljanja dužnosti gradonačelnika i načelnika, nastojali smo saznati kroz kratke razgovore.





Novi načelnik Lokava Toni Štimac, u političke vode uplovljava iz informatičkih, točnije iz vrlo uglednog lokvarskog poduzeća MikroGoran u kojem je radio posljednjih petnaest godina na projektima organiziranja sustava informatičkih područja: »Nakon upoznavanja s ljudima i načinom rada, ići ćemo u reviziju kako bi se vidjela »krvna slika« Općine Lokve što će nam pomoći u daljnjem planiranju i radu, a već ovog petka nakon primopredaje vlasti bit će nam jasno i koji su poslovi u tijeku te kako ih što kvalitetnije nastaviti. Ono što je već sada nužno potrebno je uljepšati izgled mjesta uoči predstojeće turističke sezone, a što prije ćemo pokušati iskoristiti dio od 400.000 kuna koje je Primorsko-goranska županija još ranije namijenila uređenju šetnica oko Lokvarskog jezera i velikog Vidikovca na staroj cesti Rijeka – Zagreb«, najavljuje Štimac.



Najuvjerljiviji pobjednik drugog kruga izbora za gradonačelnika, ujedno i najveće iznenađenje goranskih izbora, Ivica Knežević spreman je za preuzimanje poslova gradonačelnika: »Prvi su mi koraci snimanje trenutačnog stanja kako bih točno ustanovio sve što je bitno za funkcioniranje sustava gradske uprave i kreiranje daljnjeg rada. Neposredno po preuzimanju vlasti napravit ćemo i financijsku inventuru kako bismo znali stanje s potraživanjima i gubicima, odnosno znali se postaviti i planirati i na tom području. Iznimno bitan zadatak nam je i što hitnije konstituiranje Gradskog vijeća, djelomično i stoga što nas već krajem ovog mjeseca čeka obilježavanje Dana Grada Delnica pa će nam tako prva radna sjednica Vijeća ujedno biti i svečana«, govori Knežević, koji je na mjesto delničkoga gradonačelnika došao nakon što je niz godina obavljao značajne poslove u uglednim zagrebačkim poduzećima.


Primjerice, u Čistoći je bio zamjenik i pomoćnik generalnog direktora, a u Holdingu rukovoditelj za statutarno pravo i normativu za sva trgovačka društva Holdinga. Posao delničkoga gradonačelnika Knežević će obavljati kao profesionalac, a status njegove zamjenice Katarine Mihelčić nije još definiran, rekao nam je.


Volonterski rad


Čelno mjesto u Gradu Čabru uskoro preuzima Kristijan Rajšel, profesor zemljopisa i povijesti, koji će posao gradonačelnika raditi volonterski, što znači da ostaje na radnom mjestu ravnatelja čabarske Srednje škole Vladimira Nazora, poslu koji obavlja posljednjih devet godina: » Na svom matičnom poslu neću više raditi u nastavi, a to vrijeme koristit ću za obavljanje gradonačelničke dužnosti, pri čemu ću svaki dan biti u gradonačelnikovom uredu što neće biti nimalo teško jer su ta dva radna mjesta jedno od drugog udaljena pedesetak metara.


Ovom odlukom o volontiranju mi u proračunu štedimo znatnu svotu novca za druge potrebe, a uz mene i moja će zamjenica Vesna Kovač svoju dužnost obavljati volonterski. Primopredaju dužnosti očekujemo sutra (četvrtak), a već smo se počeli upoznavati sa stanjem u proračunu i projektima koji su u tijeku i koje treba nastaviti, kao i nizom obveza koje su već ranije vremenski određene datumima. Uz to, već ćemo ovih dana s predstavnicima Hrvatskih šuma početi razgovore o statusu skijališta Rudnik i ugostiteljskog objekta Brvnara u Tršću. Cilj nam je da tijekom ljeta riješimo taj status kako bi predstojeću zimsku sezonu i skijalište i Brvnara bili na raspolaganju gostima«, rekao je Rajšel.   

Nastavak započetog


Što i kako dalje raditi, od ove nove četvorke goranskih grado(načelnika) najbolje zna Dražen Mufić, novi gradonačelnik Vrbovskog, koji je protekle četiri godine vrlo agilno vodio Gradsko vijeće Vrbovskog, pokrenuo niz projekata te osmislio i predložio i novi proračun čiji je najveći dio i vezan uz njegov predizborni program. Štoviše, Mufić ima i rukovoditeljskog iskustva jer je u 26 godina rada u Hrvatskim šumama bio i voditelj Komercijalnog odjela u Upravi šuma Delnice, a govoreći o svojim prvim gradonačelničkim potezima kaže: »Prva stvar bit će predstaviti uposlenima u gradskim službama novi stil rada koji će biti znatno intenzivniji od ovoga do sada, a donijet će i određene preraspodjele u gradskim službama. Sve ostalo je jasno i zna se iz programa vezanog uz razvoj gospodarstva, poljoprivrede i šumarstva. Nastavljamo sve što je već započeto, a toga ima, te krećemo i u nove projekte. Primjerice, tijekom ljeta idemo na najavljeno uređenje Kamačnika i proširenje ceste prema toj lokaciji, a određene aktivnosti počet ćemo i na svim drugim područjima o kojima smo govorili predstavljajući naš predizborni program«, rekao je Mufić.