Druženje i natjecanje

Agility vikend: Travnjak pod Čelimbašom raj za pse i njihove vlasnike

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



MRKOPALJ Čelimbaša nije samo raj za skijaše, već i za – pse! Potvrđuje to već četvrto – i ovog puta vrlo uspješno – agility druženje natjecatelja i ljubitelja pasa koje je i ovog puta u Mrkoplju organizirao Malinois klub »Kvarner« iz Rijeke, a pomogli sponzorstvom Primorsko-goranska županija, Općina Mrkopalj i TZO Mrkopalj. Uz Hrvatsku i Sloveniju natjecatelji su pristigli i iz Italije, Slovačke, Bugarske, Latvije i Španjolske, a trodnevno druženje i dvodnevna natjecanja idealan su uvod u skorašnje Europsko prvenstvo, rekla nam je u ime riječkog Malinos kluba »Kvarner« Sandra Mladenić Gašparac.


Pastirska noć


»Upravo zbog tog velikog natjecanja koje će uskoro biti održano mi ovog puta imamo nešto manji broj natjecatelja no obično, ali i s ovih šezdesetak pasa po danu smo zadovoljni, tim više što temelj ovog mrkopaljskog agility druženja i nije toliko natjecanje, koliko druženje. Upravo stoga okupljamo se već u poslijepodnevnim sastima petka kad na nogometnom travnjaku pod Čelimbašom počinju treninzi, a dio natjecatelja tu postavi i svoje šatore u kojima boravi svo vrijeme natjecanja. Ovom prigodom organizirali smo im i vrlo uspješnu Pastirsku noć uz logorsku vatru i pečenje slanine na štapu, a subotnju noć ukrasili smo im živom glazbom, karaokama i zabavom«, rekla je Gašparac istaknuvši kako je u četiri godine ova priredba prešla put od druženja slovenskih i hrvatskih ljubitelja pasa do trenutka kad više od sedamdeset posto sudionika stiže van Hrvatske.


Zašto je to tako upitali smo Ivana Smerdelja iz Postojne koji spada u one rijetke sudionike koji su bili na dosadašnja četiri okupljanja.


Sjajan osjećaj




»Moj motiv vjernosti ovom okupljanju u Mrkoplju je to što se na ovom ntjecanju i među ovim domaćim ljudima osjećam sjajno, a isto tako mi je u Begovom Razdolju gdje smo smješteni ja i supruga i naša dva psića s kojima nastupamo na natjecanju. Uvjeti natjecanja su na svjetskoj razni, ali ono što mene još više privlači je da se sve radi sa srcem i to se jako osjeti pa je ozračje jako prijateljsko i spontano te sam već rezervirao smještaj za narednu godinu«, rekao nam je Smerdelj koji je s dvadeset godina sudjelovanja u agility natjecanjima najiskusniji u cijeloj Sloveniji, a godišnje posjeti dvadesetak ovakvih okupljanja, od Slovenije i Hrvatske do Italije, Austrije, Slovačke i Njemačke.


Nedvojbeno, agility vikend pomaže promidžbi Mrkoplja i goranskog turizma općenito što je u svom pozdravnom govoru istaknuo i načelnik Mrkoplja Ivica Padavić napomenuvši kako Općina Mrkopalj ovu priredbu pomaže, a činit će to i u budućnosti u još većoj mjeri.