Značajna obljetnica

230 godina školstva u Ravnoj Gori: Jubilej u znaku pjesme i mladenačke energije

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



RAVNA GORA S puno pjesme, radosti, veselja i mladenačke energije ravnogorski učenici i njihovi nastavnici jučer su u svojoj školskoj sportskoj dvorani uz brojne uzvanike obilježili velikih i lijeph 230 godina školstva u Ravnoj Gori. Od davne 1786. godine pa do ove jeseni 2016. godine ravnogorsku su osnovnu školu, smještenu na različitim lokacijama, pohađale broje generacije mještana ravnogorskog kraja, a kako je to bilo nekada današnji su školarci i njihovi nastavnici nastojali pokazati izložbom »Vremeplov« i scenskom igrom, dok je konkretne podatke ponudila u svom pozdravnom govoru ravnateljica Nataša Možgon Kauzlarić prisjetivši se prvog učitelja (Antun Dizmuš Filipović) pučke škole i prvih učionica koje su često bile smještene u tadašnjim ravnogorskim obiteljskim kućama, a nastava se odvijala na hrvatskom i njemačkom jeziku:


»Danas ravnogorsku OŠ Dr. Branimira Markovića pohađa 113 učenika čiji broj polako raste. Od 1975. godine škola nosi ime poznatog Ravnogorca, doktora znanosti dr. Branimira Markovića, a tijekom proteklih desetljeća ova je ustanova za svoj kvalitetan rad dobila niz nagrada i priznanja – državno priznanje »Ivan Filipović«, dvije županijske nagrade (2000. i 2011.) za najbolju odgojno-obrazovnu ustanovu, povelju predsjednika RH, priznanje ministra za Dan učitelja te općinsku godišnju nagradu za doprinos razvoju školstva. Kroz nastavu i brojne izvannastavne projekte cilj nam je afirmirati različite načine učenja, a naša je vizija komunikacija i kultura svih sudionika obrazovnog procesa. Već nekoliko godina imamo status eko škole i škole bez nasilja pri čemu smo otvoreni za suradnju na svim razinama u Hrvatskoj, kao i u Europi kroz projekte kao što su Erasmus Plus«, rekla je ravnateljica Možgon Kauzlarić istaknuvši kako je moto škole »Kad si sretan i Sunce za tobom žuri«.


Franjo Ružić, zamjenik načelnika Ravne Gore podsjetio je kako je u proteklih 230 godina veliki broj ljudi završio školovanje u ovoj ustanovi te potom dao veliki doprinos razvoju Ravne Gore, a današnje čelništvo Općine Ravna Gora to itekako prepoznaje i pomaže školi kad je god to moguće: »Najbolji je primjer za to baš ova sportska dvorana koja je izgrađena u suradnji Općine Ravna Gora i Primorsko-goranske županije koja je snosila većinu troškova«, rekao je Ružić najavivši kako će lokalna samouprava i dalje pomagati školstvo i obrazovanje što se vidi i iz činjenice da je gotova sva dokumentacija potrebna za izgradnju novog dječjeg vrtića u Ravnoj Gori. O pomoći školstvu sa županijske razine govorio je i zamjenik župana Petar Mamula koji se najprije poigrao brojkama istaknuvši kako bi možda bolje bilo da škola slavi 113 godina, a ima 230 učenika: »No, što je tu je. Nekada su uvjeti rada bili puno teži, a djece puno više. Danas je obrnuto pri čemu je u stvaranju kvalitetnih uvjeta rada puno pomogla i Primorsko-goranska županija. Štoviše, pripremajući se za dolazak na ovu veliku obljetnicu, tražili smo na koji bismo još način mogli pomoći ravnogorskoj školi i vidjeli da smo one najbitnije poslove vezane uz infrastrukturu već napravili pa u budućnosti trebamo pomagati ne toliko u školstvu, koliko u stvaranju uvjeta koji bi mladima ovog kraja omogućili da po završetku školovanja u ovoj i ostalim školskim ustanovama ostanu u svom zavičaju«, rekao je Mamula predavši ravnateljici Nataši Možgon Kauzlarić prigodan dar.