Veliko okupljanje u Delnicama

15. festival dječjih vrtića Hrvatske: Olimpijski duh ispred suparništva između šesto malih sportaša

Karolina Krikšić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



DELNICE Majicu s natpisom »Kad narastem i ja ću biti olimpijac« nosilo je jučer više od 600 predškolaca na otvaranju 15. olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske što je održano u Delnicama.


Mimohod sudionika


Potpuno u skladu s ciljevima ove manifestacije, na nogometnom igralištu delničkog NK »Goranin« jučer je sve proteklo u duhu prijateljstva, razumijevanja različitosti i natjecanju u fair play okruženju, dakle, u pravom olimpijskom ozračju na radost svim mladih sportaša, njihovih odgajateljica, ali i brojnih roditelja koji su pružali glasnu podršku s tribina u natjecanjima u svih pet disciplina – nogometu, trčanju na 50 metara, štafeti 4×25 metara, bacanju loptice i skoku u dalj.


Kako i priliči olimpijskom natjecanju, Festival je započeo svečanim mimohodom svih 16 sudionika – DV »Bubamara« Čabar, DV »Cvrčak« Mali Lošinj, DV »Čavlić« Čavle, DV »Fijolica« Novi Vinodolski, DV »Girice« Cres, DC »Grobnički tići« Jelenje, DV »Katarina Frankopan« Krk, DV Matulji, DV Opatija, DV »Pahuljica« Rab, DV »Radost« Crikvenica, DV Rijeka, DV »Vladimir Nazor« Kastav, DV Viškovo, DV »Zlatna ribica« Kostrena i DV »Hlojkica« Delnice.


Srčani vrtićarci




Prvi je ovo put da je Festival organiziran u »zelenom« dijelu Primorsko-goranske županije što je je na otvorenju istaknula i ravnateljica DV »Hlojkica« Zvjezdana Jerković te zahvalila brojnim udrugama i volonterima na pomoći u organizaciji. Naime, uz Hrvatski olimpijski odbor i Zajednicu sportova Primorsko-goranske-županije, upravo je delnički vrtić bio suorganizator ovog natjecanja koje je nakon tjedan dana odgode i unatoč velikoj količini kiše dan uoči održavanja, proteklo u znaku sunčanog vremena i ugodnoj temperaturi.



Jučerašnje je sportsko druženje predškolaca u Delnicama prošlo u skladu s olimpijskim geslom prema kojemu je važno sudjelovati, a ne pobijediti. Veselje je bilo na svim licima, ipak, jedan više razlog za slavlje imale su one najs(p)retnije ekipe. Tako je u ukupnom poretku prvo mjesto pripalo DV Matulji, drugo mjesto zauzeo je DV Rijeka, a treće DV Opatija.Što se, pak, pojedinih kategorija tiče, nogomet među djevojčicama najbolje igraju one iz DV Matulji, a među dječacima predškolci iz DV Opatija.U štafeti 4x25m među dječicima najbrži i najuigraniji su bili Jan Starčević, Tarik Čočić, Mateo Crnčić i Toni Matanić iz DV »Katarina Frankopan« Krk, a među djevojčicama Ivana Vilke, Viktorija Brkić, Lucija Vignjević i Ema Rubinić iz DV Opatija.Najboljim trkačima na stazi dugoj 50 metara pokazali su se Katja Brusić i Borna Dovolić Brusić iz DV Rijeka, u skoku u dalj najbolji su bili Marin Radetić iz DV »Čavlić« Čavle i Tara Kožul iz DV »Hlojkica« Delnice, a u bacanju loptica najuspješniji su bili Vana Zrinšak iz DV Opatija i Sandi Kudić iz DV Rijeka.


Delnički gradonačelnik Ivica Knežević istaknuo je da su Delnice grad prijatelj djece te da će u skladu s tim epitetom i dalje visoko na listi prioriteta biti pružanje adekvatnih sportskih i edukativno-zabavnih sadržaja djeci te pozvao sve mlade olimpijce i na ovogodišnja adventska druženja, dok je potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić istaknuo da je Gorski kotar zanimljiva i ugodna destinacija tijekom cijele godine.


A zanimljivo, veselo i bučno bilo je tijekom trajanja svih natjecanja. Srčani su vrtićarci bili u svim situacijama – i u natjecanjima i u bodrenju – pa je pauza uoči objave rezultata došla kao naručena. Da tijekom okrijepe i odmora malim sportašima ne bi bilo dosadno, pobrinuli su se domaćini – DV »Hlojkica« koji su otpjevali himnu svog vrtića, a polaznici mlađih skupina, odjeveni u tradicionalne nošnje delničkog kraja, zaplesali su i polku. U glazbenom dijelu programa nastupile su osnovke Marie i Paulina Tuhtan te »goranski slavuj«, finalist prošlogodišnjeg showa »The Voice« Mateo Resman, a dobrom raspoloženju i natjecatelja i publike tijekom cijelog dana doprinio je i voditelj manifestacije Joso Krmpotić.


Važno je sudjelovati


Da svi napori organizatora urodili plodom, potvrdile su nam rapske natjecateljice Franka Dumičić i Lucija Kac, baš kao i ravnateljica DV »Pahuljica« Rab, Sanja Grozdanić.



Olimpijski festival u Delnicama je pratio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić koji nije krio zadovoljstvo ovogodišnjim jubilarnim izdanjem.– Ovaj festival strukturno jako dobro utječe na cjelokupni razvoj sporta u PGŽ-u pa se u proteklih 15 godina puno klubova osnovalo upravo zahvaljujući suradnji nekih entuzijasta i klubova s vrtićima. Budući da je u vrtićima u našoj županiji još uvijek premali broj sportskih opredjeljenja, ovakva događanja pozitivno utječu na razumijevanje i suradnju između jedinica lokalne samouprave, sportaša i vrtića, istako je Jurešić.


– Nakon puno treninga i priprema, došli smo u Delnice i uživamo u dobrom raspoloženju i pozitivnim emocijama. Ono što mi želimo djeci usaditi jest da je najvažnije da u natjecanjima napravimo sve sportski ispravno i pravedno, a ako uz to dođe i koje odličje dođe da budemo zadovoljni. U Delnicama smo prošli bez odličja, no to nas nije obeshrabrilo, kaže nam Sanja Grozdanić, a Franka i Lucija potvrđuju. Kažu djevojčice da su najviše uživale u natjecanjima. Franka je sudjelovala u utrkama na 50 metara i kaže i da kod kuće najviše voli trčati, a Lucija se u Delnicama okušala u nogometu.


Bez odličja su iz Delnica otišli i čabarski predškolci, no ravnateljica DV »Bubamara« Laura Turk Resman ističe da su posebno uživali u ovom izdanju Festivala jer se u Delnicama osjećaju kao na domaćem terenu.