Veliko slavlje

140 godina požrtvovnosti: U Delnicama je vatrogastvo stil života

Marinko Krmpotić

Atraktivna združena vježba nekoliko goranskih DVD-a  / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Atraktivna združena vježba nekoliko goranskih DVD-a / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Značajnu obljetnicu postojanja i rada delnički vatrogasci proslavili su impresivnom pokaznom vježbom te svečanim mimohodom s velikim brojem vatrogasnih vozila



DELNICE Impresivnom združenom pokaznom vježbom te pažnje vrijednim svečanim mimohodom s velikim brojem vatrogasnih vozila Delničani su dostojno obilježili pažnje vrijedan jubilej svog vatrogasnog društva – velikih 140 godina postojanja i rada.


O povijesti jednog od najstarijih hrvatskih DVD-a na svečanoj sjednici priređenoj u Radničkom domu Delnice govorio je zapovjednik DVD-a Delnice Nenad Gašparac podsjetivši kako je 1875. godine, samo 11 godina nakon što je osnovano prvi DVD u Hrvatskoj, u Delnicama zaživjelo organizirano vatrogastvo.


– Rad tadašnjih generacija vatrogasaca bio je vrlo zahtjevan jer su sve kuće bile drvene i gotovo u svima je bilo sijena, a vodovod nije postojao do 1904. godine pa su intervencije bile itekako teške, a ručna štrcaljka kao glavno oruđe gašenja požara koristila se sve do 1955. godine kada tadašnji DIP poklanja DVD-u Delnice prvi kamion (MAN) za gašenje požara što delničkom DVD-u omogućava da intervencijama počne pokrivati cjelokupno područje nekadašnje Općine Delnice. Godine 1966. počinje izgradnja Vatrogasnog doma koji je gotov 1970. godine, a s rastom standarda polako raste i opremljenost DVD-a pa danas delnički vatrogasci (DVD i JVP Delnice) imaju kvalitetan vozni park od desetak vozila što im omogućava intervencije na svim područjima, rekao je Gašparac naglasivši kako su u protekllih 140 godina delnički vatrogasci dali veliki doprinos u zaštiti ljudskih života i imovine.


Priznanja




Dio onih koji su u tim hvale vrijednim aktivnostima sudjelovali u posljednjih pola stoljeća ili nešto manje nagrađen je na ovoj svečanoj sjednici pa je tako Zlatnu vatrogasnu plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice primio Ivan Šimunović, a isto priznanje za posebne zasluge dobio je Antun Majnarić.


Za 40 godina rada u DVD-u Delnice priznanje Vatrogasne zajednice PGŽ-a dobili su Nenad Gašparac, Dubravko Iskra, Josip Mihelčić, Josip Pleše, Vjekoslav Tomac i Igor Tomac, a za 30 godina primili su ih Alen Majnarić, Zlatko Žagar i Miljenko Žauhar, dok je za 140 godina postojanja i rada čelnicima DVD-a Delnice Plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice dodijelio Slavko Gauš, predsjednik VZ-a PGŽ-a i dopredsjednik HVZ-a.


DVD Delnice danas broji 94 aktivna člana, a u 2014. godini ostvarili su, zajedno s JVP-om Delnice, 156 intervencija od čega ih je najveći broj bio vezan uz teške štete od ledoloma u zimi 2014. godine. Uz rad na zaštiti ljudskih života i imovine, DVD Delnice zapažene rezultate ostvaruje i na raznim vatrogasnim natjecanjima, a uspješno se surađuje i s brojnim susjednim vatrogasnim društvima.


Čestitke sa svih strana


Koliko je rad DVD-a Delnice dobar vidjelo se potom iz pozdravnih riječi gostiju pri čemu je delnički gradonačelnik Ivica Knežević istaknuo kako je u Delnicama vatrogastvo stil života, a dožupan Petar Mamula istaknuo njihov značaj u sustavu zaštite sigurnosti i života građana.


Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, podsjetio je na veliki doprinos delničkih i goranskih vatrogasaca za prošlogodišnjg ledoloma te naglasio kako se cjelokupno hrvatsko vatrogastvo mora razvijati upravo u tom smjeru zaštite ljudi i imovine od drugih vrsta ugroza, od ledoloma do, primjerice, poplava.


Čestitke Delničanima na velikih 140 ljeta postojanja uz troje spomenutih uputili su potom i predstavnici DVD-a, JVP-a i Vatrogasnih zajednica iz Gornje Jelenske, Kočevja, Rijeke, Vrata, Krka, Opatije, Raba, Fužina, Ogulina, Lokava, Liča, Sušaka, Starog Laza, Ravne Gore, Klane, Brod Moravica, Škrljeva i Kupjaka te poduzeća Vatropromet d.o.o., a kroz nastupe u prigodnom programu koji je vodila Slavica Kljaić čestitale su im djevojke iz Vokalne skupine DiM i Marta Beljan.