Čabarska Udruga žena

10 GODINA ‘GORANSKOG SRCA’ Čuvarice tradicije i kreatorice društvenog života u Čabru

Marinko Krmpotić

Vazma Malnar, predsjednica Udruge »Goransko srce« /  Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Vazma Malnar, predsjednica Udruge »Goransko srce« / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Okupljamo žene svih starosnih dobi, a trenutačno najmlađa članica ima 17 godina dok je Marija Đurđević, s 81 godinom života najstarija, govori predsjednica Udruge Vazma Malnar



ČABAR Udruga žena »Goransko srce« ove godine slavi 10 godina rada tijekom kojih su realizirali niz zanimljivih manifestacija. Primjerice, izložbama »Žena u proteklom stoljeću« i »Stari zanati« prisjetile su se prošlosti, »Božićnom bajkom« oživjele su i uljepšale kraj godine, a »Pričom o jeseni« nastojale su glazbom, poezijom, bojama i okusima sačuvati dio tradicije svog zavičaja.


Na čelu udruge je Vazma Malnar, aktualna predsjednica Gradskog vijeća Čabra, koja je i najzaslužnija za osnivanje Udruge.


– Smatrala sam da na području Čabra treba postojati udruga u kojoj bi se žene bavile onim aktivnostima kojima se i inače bave. Već pri osnivanju, naglasak je bio na čuvanju tradicije – od ručnog rada pa do pojedinosti vezanih uz pripremu i čuvanje hrane te ostalih aktivnosti. Na osnivačkoj skupštini bilo je 50-ak žena, danas nas radi oko 20 i, naravno, voljele bismo da nas bude više te da je znatno veći broj žena iz svih područja Grada Čabra, a ne ponajprije iz Tršća kako je sada slučaj. Okupljamo žene svih starosnih dobi, a trenutačno najmlađa članica ima 17 godina dok je Marija Đurđević, s 81 godinom života najstarija, govori Vazma Malnar napominjući da Udruga svake godine organizira nekoliko događanja.
Članice Udruge kod tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Članice Udruge kod tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Prve gošće




– Uz spomenuta, organizirale smo i klapsku večer u Tršću, a prošle smo godine u televizijskom predstavljanju Grada Čabra dale hvale vrijedan doprinos u priči o kulturi življenja žena čabarskog kraja. Aktivne smo bile i pri proslavi stote obljetnice kapelice Pohođenja Marijina u Ravnicama kad smo, u suradnji s obrtnicima, radile na vanjskom i unutranjem uređenju kapelice, a doprinijele smo i prilikom potpisivanja peticije protiv zatvaranja laboratorija u Čabru. Svakako moram spomenuti i susret s tadašnjim predsjednikom Republike Hrvatske, Ivom Josipovićem, kod kojeg smo, i to kao prvi, gostovali na tzv. »kavi s predsjednkom«. Također, ponosni smo i na činjenicu da smo pune četiri godine na Danu Gorana u Zagrebu uspijevale osvojiti naslov najuređenijeg i najljepšeg štanda. Za svoj smo rad dobili niz nagrada i priznanja među kojima su i nagrade Grada Čabra – Srebrna plaketa za rad te nekoliko godišnjih nagrada, govori Vazma Malnar koja ne propušta zahvaliti svima koji im pomažu.



Kao i kod niza drugih sličnih udruga, i kod Udruge žena »Goransko srce« problem je – nedostatak vlastitog prostora u kojem bi se članice okupljale i radile.– Nažalost, još nemamo vlastiti prostor, trudimo se doći do njega i pokušavamo u suradnji s Gradom Čabrom naći lokaciju na kojoj bismo mogli, ne samo uredili prostor za naše aktivnosti, već bi nam možda mogao poslužiti i za sakupljanje starih predmeta i eksponata iz prošlosti našeg zavičaja, kaže Vazma Malnar.


Planovi za dalje


– Pomoć nam pruža Grad Čabar i bez njih te razumijevanja gradonačelnika Kristijana Rajšela vjerojatno ni naši rezultati ne bi bili tako uspješni. Također nam je uvijek pri ruci i direktor TZG-a Čabar Željko Loknar koji razumije da je cilj gotovo svake naše aktivnosti pomoći turističkoj prezentaciji našeg zavičaja jer nam je želja da u ovo područje dolazi što veći broj ljudi, a najveće pohvale ipak idu članicama naše Udruge bez kojih ovih rezultata ne bi bilo, kaže predsjednica Udruge žena »Goransko srce« najavivši da će sljedeće godine nastojati nastaviti organizirati neke od već realiziranih manifestacija, odnosno osmisliti i neke nove pri čemu će se posebno potruditi oko organizacije pete »Priče o jeseni« u okviru koje će naglasak staviti na darove jeseni.