Županijska skupština ili javna kuća? ‘HSP je jedina prava oporba u Županijskoj skupštini’

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Nepotrebno taktiziranje, šlamperaj, zakulisne igre, neznanje, bahatost… Ovo su samo neki od kolokvijalnih atributa koji putem društvenih mreža oslikavaju situaciju oko jučer započete i odmah odgođene sjednice Županijske skupštine Ličko-senjske županije na kojoj se konačno trebao donesti proračun za 2019. godinu. Odmah nakon prekinute sjednice predsjednik Marijan Kustić je izjavio kako su neodgovorni oni koji se nisu pojavili na Skupštini.


Ostaje pitanje zbog čega sjednica nije nastavljena kada je za nju postojao kvorum od 27 nazočnih vijećnika? Kustića su to pitali i novinari, što je on neuvjerljivo obrazložio potrebom usaglašavanja još nekih stavki proračuna. Kojih stavki i što se čekalo već skoro pola godine, Kustić nije rekao. 


Marijane, Marijane…


Iz HSP-a čiji su vijećnici jučer stigli na vrijeme u zgradu gdje se sjednica održavali, ali na njoj nisu nazočili, facebookom kruže mnoge opaske vezane uz ovu odgodu. Tajnik HSP i županijski vijećnik Milan Mataija ističe kako je unatoč kvorumu krivnja nepravedno srušena na HSP:




-Ali mudri predsjednik Marijan Kustić odlučio je prekinuti sjednicu i tražio novu odgodu za 13. lipnja. Sjednicu je najavio na dan Svetog Ante, zaštitnika Novalje i Dan toga grada. Još jednom se pitam: Ljudi je li ovo moguće??? Marijane, Marijane…


Mataija navodi kako je ova sjednica već odgođena tri puta bez valjanog razloga. Iz HSP-a nadalje poručuju kako nisu bili na  sastanku s skupštinskom većinom, s nikim ne koaliraju niti paktiraju, a svu odgovornost za funkcioniranje županije je praktički preuzeo HDZ… 


-Od 33 vijećnika oni imaju 27… Znači, mi smo jedini oporba u županiji i odlučili smo da nećemo sudjelovati niti u radu odbora. Sve oko cirkusa i oko sazivanja i otkazivanja sjednica skupštine isključivo je odgovornost tih političkih aktera iz sporazuma, tvrde u HSP-u te navode kako imaju dovoljno saznanja oko činjenica da su pokušaji kupovanja naklonosti njihovih članova započeli od strane HDZ-a još u izbornoj noći.


Županijska skupština ili javna kuća?


Da su stvari dovedene preko ruba apsurda jučer je nakon prekinute sjednice javno kazao vijećnik koalicije „Bura promjena“ Ante Kovač, inače načelnik Općine Plitvička jezera. Na svojem facebook profilu Kovač je istaknuo:


-Ispričavam se svima koji su na županijskim izborima glasali za mene, ali nakon još jedne otkazane sjednice skupštine ja dajem ostavku na mjesto člana skupštine. Ono tamo nije skupština nego javna kuća, istaknuo je Kovač. Kako nam je rekao u telefonskom razgovoru, ne želi biti dio cirkusa u režiji nekolicine ljudi. Ante Kovač je već danas potražio način kako bi uz zakonsku proceduru prestao biti član Županijske skupštine.


Društvene mreže ne štede Marijana Kustića navodeći kako je u pitanju distrakcija uvjetovana činjenicom da Kustić živi i radi u Zagrebu. Drugi su skloni tvrdnjama da se čeka mig predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Situaciju u kojoj svi gube najbolje je na svojem facebooku definirao jedan Gospićanin:“Lakše i brže svoj godošnji proračun donese Američki senat, nego li hrpa naših nesposobnjakovića za ovu Županiju s manje od 50 tisuća stanovnika!!!