Bučno i veselo

ZAVRŠIO SENJSKI LJETNI KARNEVAL Maškare protresle i stare gradske zidine

Dorotea Prpić

Ma kakav Rio, to je Senj! / Snimio Sergej DRECHSLER

Ma kakav Rio, to je Senj! / Snimio Sergej DRECHSLER

Povorka s više od 2000 maškara kretala se od tvrđave Nehaj magistralom do centra grada, a duž cijele trase pratio ju je velik broj gledatelja. Blicali su fotoaparati, mobiteli se nisu ispuštali iz ruku...



Puno rasplesanih maškara, šarena dekoracija, alegorijska kola, bubnjevi, zviždaljke, pjesma iz megafona, svjetlost baklji… sdanašnja je slika Senja na završnici ovogodišnjeg 48. Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala u kojem nisu sudjelovale samo maškare. 


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Senjski karnevalski duh inficirao je i publiku, i domaće i strance, i mlade i stare. Ukratko, epidemija karnevala velikih razmjera vladala je gradom. Baš onako kako je još davne 1628. godine putopisac Valvasor opisao maškare u Senju “krabulje se, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerale zle sile”.





I danas Valvasor može biti spokojan, maškarana tradicija je nastavljena stoljećima sve do danas, a nakon današnje buke zle sile su miljama daleko od Senja. Ovogodišnji četverodnevni senjski karneval ponudio je Senjanima i turistima dobru zabavu a nizom koncerata, zabavnih igara, plesa, pjena partya, moto alke, oslikavanja lica…


Danas, u samoj završnici karnevala, gradom je u defileu prošla velika karnevalska povorka s 48 maškaranih skupina u kojima je bilo više od dvije tisuće maškara. 



Kretala se od tvrđave Nehaj magistralom do centra grada, a duž cijele trase pratio ju je velik broj gledatelja.


Blicali su fotoaparati, mobiteli se nisu ispuštali iz ruku, zujale su kamere, a sve u želji da se ovjekovječe nesvakidašnji prizori.


​Grad se doslovno tresao od silne buke, protresle su se i stare gradske zidine čiju jezgru su nakon završetka povorke preplavile maškare i masa posjetitelja.