Jedinstvena atrakcija

Vrata Pećinskog parka Grabovača otvorena svaki dan: Raj za ljude i šišmiše

Edi Prodan

Grabovača

Grabovača

Posebitost Grabovače je da se u njoj nalazi čak četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj i neprocjenjivo bogatastvo podzemnih krških oblika

S dolaskom proljeća, kao i svake godine, Pećinski park Grabovača na obali rijeke Like otvara svoja vrata za svakodnevne obilaske parka i špilje Samograd. Bez imalo šale, od 1. travnja Javna ustanova Pećinski park Grabovača, u kojoj se nalazi čak četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj i neprocjenjivo bogatastvo podzemnih krških oblika, otvorena je za posjetitelje.  

  Do ovogodišnjeg otvaranja, zaposlenici lokacije omiljene za školske izlete, ali i nezaobilaznog odredišta turista koji prolaze Likom, nisu mirovali. 


   – Ovu smo godinu započeli sa mnoštvom projekata koje smo poslali na natječaje i nadamo se pozitivnom ishodu. Njima želimo ulagati u razvoj parka, upoznati posjetitelje s neprocjenjivom prirodnom baštinom koja ovdje postoji, raditi na monitoringu populacije šišmiša na području parka, a odlučili smo se i za vrlo zanimljiv projekt »Bat friendly vrata« kojim želimo postaviti vrata na ulaze špilja, kako bi se onemogućilo unošenje smeća, a s druge strane omogućio nesmetan ulaz i izlaz šišmiša., istaknula je agilna ravnateljica JU Katarina Milković. 


   U provedbi su i dva europska projekta, a jedan od njih u Liku će dovesti deset volontera iz Francuske koji će pomagati djelatnicima Pećinskog parka u svakodnevnim aktivnostima. Vrijedni volonteri će i za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta održavati besplatne dvosatne tečajeve francuskog jezika, pa će tako dobrobiti ovog projekta osjetiti i oni najmlađi, uvijek željni znanja. 




   Grabovača tako postaje jedina Javna ustanova u Hrvatskoj koja trenutno provodi volonterski projekt, a jedan od bitnih ciljeva je i popularizacija volonterskog turizma, dosad slabo prepoznate grane turizma na našem području, ali i u cijeloj Hrvatskoj. 


   Ono što je već odrađeno, akcija je »Sat za planet Zemlju« koja se 27. ožujka na inicijativu Parka održala u Perušiću. U projekt su uključeni i oni na kojima svijet ostaje – djeca. U školi je održano predavanje »Odrasli, slušajte i nas!«. Djeca su postavljala pitanja najodgovornijima za razvoj Općine i Županije, nije im bilo lako ali su na kraju svi bili zadovoljni. 


   Stoga, put pod noge. Grabovača je otvorena svakodnevno, uključujući i vikende.