Karlo Starčević o stanju u pivarskoj industriji

Vlasnik pivovare “Ličanka”: Država je male pivare nagazila s oba đona

Mladen Kukina

Proizvodimo milijun litara godišnje, a potražnja je takva da bih mogao prodati i deset milijuna litara. Međutim, moramo biti izuzetno oprezni, jer je sustav žestoko nagazio privatno poduzetništvo, kaže proizvođač Velebitskog piva Karlo Starčević koji, zanimljivo, nije član Udruge proizvođača piva



PAZARIŠTE » Karlo Starčević, vlasnik Pivovare Ličanka, spojio je dva posla – vrhunski je pivar i elektro inženjer koji je sam ugradio automatiku u svoju tvornicu piva, koja je niknula prije 15 godina. Velebitsko pivo danas je poznato nadaleko, potražnja je golema, ali usprkos tome, Starčević mora oprezno broditi bespućima hrvatske poslovne zbilje. O tome smo razgovarali s ovim poznatim Ličaninom koji je na prošlim lokalnim izborima uzdrmao i umalo nokautirao čitav vladajući gospićki politički menadžment.



Pokušali ste i u politici, na prošlim lokalnim izborima, bili ste kandidat za gradonačelnika grada Gospića ?


  – Zahvaljujem svim mojim biračima, mojim simpatizerima koji su meni i momčadi ukazali povjerenje i moram s radošću konstatirati da sam kao kandidat za gradonačelnika dobio više glasova nego što je ikad na ovim prostorima izišlo ljudi na izbore. Dobio sam gotovo 3,5 tisuće glasova, a izbore nisam dobio. To sve govori, međutim doći će i sljedeći izbori, vrijeme radi za nas, to je jedino što imam reći.





  – Sad je već 15 godina kako smo se vratili iz Njemačke, govori Karlo Starčević, a ovo je jedini projekt koji je u Republici Hrvatskoj, izgrađen na ledini i na djedovini. Krenuli smo s malim projektom, a sada svake godine pravimo korak dalje, ulažući sve u proširenje. Zadnju godinu i pol stavili smo u funkciju novi lesni podrum, gdje smo uz to instalirali centralni sustav za pranje i sterilizaciju spremnika, tako da danas gotovo bez čovjeka, u potpunosti možemo prati i sterilizirati postrojenje. Već više mjeseci instaliramo novo postrojenje za punjenje piva, ali ćemo u dogledno vrijeme početi i s proizvodnjom prirodnih sokova, gdje imamo već gotovu recepturu. Bezalkoholni napitak na bazi pivske sladovine proizvela je moja kćerka u Njemačkoj. Ona je prije dvije i pol godine diplomirala u Njemačkoj, a i sad je u Münchenu, na dodatnom studiju. Za taj napitak dobila je nagradu između 15 tisuća studenata. To će u sljedećoj godini biti jedan od naših šlagera, ponosno navodi Starčević.


Dobro osluškivati


– Što se tiče proizvodnje piva, sada smo negdje na milijun litara godišnje. Kad novo postrojenje za punjenje piva stavimo u funkciju tada ćemo moći proizvesti i 50 posto više, što znači milijun i pol litara na godinu, kaže Starčević. Međutim, zbog okolnosti u kojima se nalazi hrvatska pivska industrija, ne znam da li ćemo ići na toliko povećenje proizvodnje.


  Zasad moramo dobro osluškivati što se događa, jer je hrvatski sustav žestoko nagazio privatno poduzetništvo, pa itekako moramo biti oprezni. Mi možemo u ovom trenutku prodati na tržištu i desetak puta više piva, jer imamo toliku potražnju. Izuzetno nam je žao što nismo pokrili cijelu državu, što se tiče prodaje, ne možemo se uklopiti ni u sadašnji bankarski sustav, porezni sustav nas dovodi praktički u fazu razaranja. Mi se nismo u poduzetništvo upustili zbog novca. Kad smo se vratili iz Njemačke supruga i ja imali smo ga dovoljno, ne samo do kraja našeg života već i do kraja života naše djece, ali htjeli smo ovdje na opustošenim prostorima okupiti mlade ljude. To nam je uspjelo i to nam je najveći ponos. Danas imamo i dvadesetak đaka u Pazarištima više, to nam je veći uspjeh nego kvalitetno pivo, kaže Starčević.


Izvorski potok


Što je glavni razlog prodajnog uspjeha Velebitskog piva, pitamo njegovog proizvođača.



Kad smo prije 15 godina počeli graditi ovaj objekt, ugradili smo i podno grijanje koje ovdje nitko nema. To grijanje iziskuje posebnu centralu, termoregulaciju, štedi se energija, grije se preko cijele površine prostorije, to je jedan drugačiji moderniji sustav od radijatora koji štedi minimum 30 posto energije.



  – Naravno, temeljni faktor proizvodnje piva je svakako voda. Imamo izvorski potok, maksimalno čistu vodu punu minerala. Mi smo zapravo možda jedini u Evropi koji upotrebljavamo prirodnu neobrađenu izvorsku vodu, kupujemo vrhunsku prvoklasnu sirovinu, a iza toga slijedi trud, s mnogo mnogo ljubavi čovjek se mora upustiti u proizvodnju piva, jer je to čak zahtjevniji produkt i od mlijeka. Ukoliko tu niste krenuli sa izuzetno velikom odgovornošću, onda je bolje da se ne upušte u takav projekt. U životu sam doživio velike uspjehe, međutim najsretniji i najzadovoljniji sam kad nekome nešto dajem, a ne kad primam. Zaposlio sam dvadesetak ljudi u ovako automatiziranoj tvornici, koji žive od pivovare, i što je još bitnije, ostali su ovdje u mjestu. To je zapravo novo jezgro opstanka ljudi ovdje u Pazarištima. Danas imamo tlocrtno negdje oko 1400 metara kvadratnih, a kako su tri etaže ovih zgrada, tu je negdje 4-4,5 tisuće kvadrata radnog prostora.


Mute vodu


Na upit o stanju pivarske industrije u Hrvatskoj, Starčević kaže da je mnogo toga nekontrolirano.


  – Nažalost, imamo puno dokaza da se »muti voda« da pojedine pivovare šuruju s Ministarstvom financija, a na drugoj strani mali proizvođači piva nagaženi su s oba đona. Više je nego žalosno i tragično da mene nisu htjeli primiti u udrugu proizvođača piva. Iz kojih razloga, ne znam. Da nekog ugrožavam jednostavno ne mogu vjerovati, jer sam jedan od najmanjih proizvođača piva u Hrvatskoj, kaže Karlo Starčević.