Povratak u prošlost

Uskočki dani podno Nehaja

Ana Prpić Rogić

Program počinje u petak u 20 sati mimohodom uskočkih i viteških skupina od Trga Cilnice u centru grada pa do tvrđave Nehaj gdje će uslijediti svečano otvorenje manifestacije. Na Nehaju će vrata ponovno otvoriti i »Uskočka birtija«, a održat će se i Viteški turnir, Vatreni show te zabava uz živu glazbu.



SENJ I ovog srpnja u gradu pod Nehajem oživjet će slavna uskočka povijest i uz kostimirane uskoke i vitezove te bogat program održat će se po šesti put turistička manifestacija Uskočki dani. Atraktivna manifestacija trajat će dva dana, 5. i 6. srpnja, a Senj će nakratko vratiti u 16. stoljeće, odnosno u vrijeme kada je izgrađena tvrđava Nehaj po kojoj je Senj, kao i po uskocima koji su u njoj obitavali najpoznatiji.


Uskočki dani održat će se u organizaciji Turističke zajednice Grada Senja te u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.C. Nehajeva Senj i Gradskog muzeja Senj, a pod pokroviteljstvom Grada Senja, Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Hrvatske turističke zajednice dok će manifestaciju pratiti i brojne medijske kuće. Program počinje u petak u 20 sati mimohodom uskočkih i viteških skupina od Trga Cilnice u centru grada pa do tvrđave Nehaj gdje će uslijediti svečano otvorenje manifestacije. Na Nehaju će vrata ponovno otvoriti i »Uskočka birtija«, a održat će se i Viteški turnir, Vatreni show te zabava uz živu glazbu.


Uskočki dani svojim bogatim programom, atraktivnim ambijentom tvrđave Nehaj, kao i vjernim prikazom srednjovjekovnog načina života i običaja svake godine privlače u Senj sve veći broj posjetitelja, potvrđujući se kao uspješan turistički proizvod. Organizatori i ove godine pozivaju sve željne dobre zabave i novih iskustava da dođu na Uskočke dane i uživaju u jedinstvenom srednjovjekovnom doživljaju.





U subotu program započinje u 9 sati na Pavlinskom trgu Lakrdijaškim showom, nakon kojeg će vitezovi i uskoci ponovno prodefilirati gradom do tvrđave ispred koje će kulturno-zabavni program trajati od 10 ujutro pa do kasno u noć. Posjetitelji će moći razgledati srednjovjekovni sajam na kojem će biti predstavljeni stari zanati, a imat će priliku uključiti se u radionice streličarstva, mačevanja, bacanja potkova, sjekire i bodeža, dok će najmlađi uživati u srednjovjekovnom vrtuljku. Na ovogodišnjim Uskočkim danima za sudjelovanje se prijavilo više od 40 izlagača, a očekuje se i bogata ponuda jela i pića. Uz to, ispred senjske tvrđave održat će se i nastupi srednjovjekovnih zabavljača i lakrdijaša, viteški turniri, kao i streličarski turnir za građanstvo.


Nakon večernjeg svečanog defilea uskočkih i viteških skupina od centra grada do tvrđave, započet će večernji program u kojem će se predstaviti Senjski uskoci te gostujuće skupine. Na Uskočkim danima ove će godine gostovati 15 skupina koje će u grad pod Nehajem doputovati iz svih krajeva Hrvatske – iz Klisa, Dubrovnika, Zagreba, Karlovca, Gospića, Otočca…U sklopu večernjeg programa posjetitelji će uživati u nastupima i predstavama uskočkih i viteških skupina, a najatraktivnija točka očekuje se oko 23 sata, kada će se održati uprizorenje noćne opsade tvrđave Nehaj. Program će završiti veselicom uz živu glazbu i ples.