Turisti oduševljeni

Uskočki dani kao vremeplov koji je Senj vratio 500 godina unatrag

Anto Ravlić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



Uskočki dani za vikend su vratili Senj i njegove turiste u vremena kad su gradom pod Nehajem vladali uskoci, u slavno 16. stoljeće. Dva dana Senjom je marširala povijest, stare odore i junaštvo kojim se Senjkinje i Senjani i danas ponose iako je od slavnih uskočkih dana prošlo gotovo pola tisućljeća. Senj se vratio pet stoljeća unatrag natjecanjima u streličarstvu, školom mačevanja, radionicama starih zanata, kulinarskim specijalitetima, žonglerima, lakrdijašima, plesovima i glazbom. U Senj su stigle skupine iz Mađarske i Slovačke, Konjščine, Orahovice… Nisu mogli izostati uskoci s Klisa i Žumberka, gdje su uskoci raseljeni nakon prevare i primirja između Mlečana i Austrije.


Vrhunac Uskočkih dana bila je bitka između uskoka i Mlečana. Mačeve i koplja ukrstilo je 150 »glumaca«, borilo se na brodovima i na rivi. Pirotehnika je pucala na sve strane, činilo se kao da topovi zaista tuku sa svih strana. Mlečani nisu nikada ušli u Senj, no turistima se ponudila povijesna drama. Mlečani su se na Uskočkim danima uspjeli iskrcati u Senj i doprijeti do Cilnice. I tamo je bio kraj za Mlečane. Uskoci su potukli mrske neprijatelje u Senju ispunjenom turistima. Na prvi pogled se čini čudom kako je mali Senj odolijevao sa svojih tisuću uskoka moćnoj Veneciji. No, nije bilo lako osvojiti neosvojivi Senj. Trebalo je brodovima probiti blokadu koju su »nadgledale« tri baterije topova. Jedna na Nehaju, a dvije u gradskoj luci.


Pomorsku bitku promatralo je mnoštvo stranaca. Spiker je o povijesti uskoka čitao i na engleskom i njemačkom. Među gledateljima se našla i poljska obitelj iz grada Bielsko-Biala koja drugi put ljetuje u Hrvatskoj. S najvećim oduševljenjem bitku je upijao njihov sin. Nisu baš bili upućeni u povijest Senja i uskoke, no nakon nekoliko minuta razgovora shvatili su da i Hrvati imaju prošlost koja se ne razlikuje puno od njihove. Samo se razlikuju imena neprijatelja, metode su bile iste.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić





– I nas su skupo koštali sporazumi velikih sila, zaključila je Poljakinja.


Mnoštvom turista na rivi i u gradu, koji su sa pažnjom promatrali boj, zadovoljan je bio i direktor TZ Grada Senja Viktor Samaržija.


Organizator manifestacije je TZ Grada Senja, a pokrovitelji Grad Senj i HTZ.


– Pomorska bitka koju je turistička zajednica uvela Uskočke dane prije tri godine je kruna manifestacije koja traje deset godina. Da nismo u turističkoj zajednici osmislili bitku, manifestacija bi zamrla. Bitka je fantastičan događaj i doživljaj, u njoj sudjeluju članovi raznih uskočkih skupina i straža i sve te uniforme su same po sebi zanimljive turistima, komentirao je direktor senjskog TZ-a Samaržija odjeven u uskočku odoru.