Uzburkani duhovi u najvišoj ličkoj obrazovnoj ustanovi

Upravno vijeće šutnulo Šutića s mjesta dekana Veleučilišta Nikola Tesla

Milan Tomašević

Smijeniti me, po Statutu, može samo Stručno vijeće, a ne Upravno vijeće iza kojeg stoji politika, tvrdi smijenjeni dekan i istaknuti HDZ-ovac mr. sc. Branislav Šutić. SDP-ov predsjednik Upravnog vijeća Nikola Maras kaže da je kriva Šutićeva nesuradnja 



GOSPIĆ - Upravno vijeće Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću elektronskim glasovanjem razriješilo je prošli petak dosadašnjeg dekana mr. sc. Branislava Šutića.


Po dobrom starom hrvatskom običaju svi koji su čuli za tu odluku otkrili su u njoj političku igru. Naime, Branislav Šutić istaknuti je član Hrvatske demokratske zajednice, a predsjednik Upravnog vijeća Nikola Maras u županijskom SDP-u je visokopozicionirani čelnik. 


   Od netom smijenjenog dekana gospićkog Veleučilišta Branislava Šutića doznajemo da odluka nije utemeljena na zakonima visokog školstva u Hrvatskoj, ali ni na temelju statuta ove ustanove. Šutić smatra da se radi o kršenju zakona o visokom školstvu. Veleučilište, odnosno cjelokupno visoko školstvo u ovoj zemlji ne smije biti poligon za odigravanje političkih utakmica, ističe Šutić. 


  Preglasavanje




Upravno vijeće Veleučilišta Nikola Teksta broji pet članova od kojih tri bira osnivač, odnosno Ministarstvo obrazovanja, a dva zaposlenici. Neslužbeno doznajemo da je odluka o Šutićevoj smjeni donijeta preglasavanjem 3:2, odnosno da su za smjenu bili članovi Vijeća koje bira politika (Nikola Maras, Davor Širola i Anela Nikčević Milković), dok su protiv bili članovi iz redova zaposlenika (Slavica Netahli i prof. Mehmed Alijagić). 


   Smijenjeni dekan Branislav Šutić tvrdi da je Upravno vijeće grubo prekršilo Statut veleučilišta, jer je uzelo ovlasti koje nema. Naime, prema članku 68. Statuta imenovati odnosno razriješiti dekana može isključivo – Stručno vijeće, tijelo sastavljeno od predstavnika studenata i zaposlenika Veleučilišta. Stručno vijeće o smjeni Branislava Šutića nije glasovalo, a upravo u tome smijenjeni dekan vidi igru, dok s druge strane Nikola Maras najavljuje da će odluku Upravnog vijeća uskoro uputiti Stručnom vijeću da se i oni izjasne. 



 Situacija je pomalo i paradoksalna, jer je Šutić odlukom Upravnog vijeća razriješen 2. studenoga, a s njim smo razgovarali u uredu dekana u kojemu je on još uvijek glavni, iako ga je Upravno vijeće smijenilo. Na naš upit tko sada vodi Veleučilište Maras sliježe ramenima. Iz Ministarstva znanosti doznajemo da oni još nisu dobili nikakvu odluku Upravnog vijeća i da je ne mogu komentirati. 



Maras ističe da je do odluke o smjeni Šutića s mjesta dekana moralo doći, jer Upravno vijeće, kao produljena ruka Ministarstva znanosti, zbog Šutićeve nesuradnje nije moglo obnaviti jednu od temeljnih zadaća, a to je odgovornost za zakonito poslovanje. 


   – Naime, odmah po imenovanju, ističe Maras, Vijeće se suočilo sa Šutićevim izbjegavanjem suradnje, odnosno nedostavljanjem tražene dokumentacije o radu ustanove. Tako je bilo nekoliko sjednica za redom i Upravno vijeće odlučilo ga je smjeniti s mjesta dekana. Osim toga, Maras zamjera Šutiću prijetnje prema pojedinim članovima vijeća, svojatanje Veleučilišta kao svojevrsne privatne, svoje institucije i nepoštivanje odluka Upravnog vijeća. Šutić pak odgovara da je predao svu dokumentaciju koje Upravno vijeće u okviru svoga rada treba imati, da tu nije ništa sporno, a da to pogotovo ne daje temelje za njegovu smjenu, za koju Šutić smatra da je politička. 


  Odlučuje Ministarstvo


Nikola Maras ističe da nije riječ o političkoj smjeni već o poštivanju ili nepoštivanju zakona. 


   – Postao sam predsjednik Upravnog vijeća i sada se moram pridržavati zakona, pa tako i u traženju potrebnih dokumenata, kaže Maras. 



  Veleučilište je do sada upisalo 1.346 studenata, zaposlilo 32 stalna zaposlenika, financiralo šest doktorskih i dva poslijediplomska studija, uredili su zgradu u kojoj se sada veleučilište nalazi, uložili znatna sredstva u gradnju još jedne zgrade, uredili kabinete… 


   – Nije Veleučilište Branislav Šutić i nisu sve to moje zasluge, ali sve to dogodilo se u ovo vrijeme našeg razvoja, kaže Šutić.



   Šutić ističe da se na mjesto dekana ne može doći preko politike jer dekan Veleučilišta mora biti najmanje magistar znanosti i viši predavač. 


   – Politika te ne može postaviti ako nemaš uvjete, a mi smo se razvijali, školovali i educirali. I ja imam uvjete biti dekan na Veleučilištu, ističe Šutić i podcrtava da nijedna politika ne može imenovati ljude u ovu instituciju. Šutić ne krije da stranački pripada HDZ-u, ali i ističe da kod njega politika nikad nije stolovala, a on osobno se bori protiv politike u visokoškolskim ustanovama. Posebno ga boli da je s tom odlukom dobio i otkaz na Veleučilištu, odnosno da ne prestaje biti dekan nego istodobno prestaje biti i predavač. A Veleučilište je, kaže Šutić, ponovno dobilo akreditaciju, zadovoljava i materijalne i nastavne i kadrovske uvjete i upravo zato ga čudi odluka Upravnog vijeća. 


   I Šutić i Maras ostavljaju mogućnost da nadležne institucije odrade svoj posao i riješe ovaj spor. Prema tome, odluka će biti na Jovanovićevom ministarstvu.