Otvorenje lovne sezone

U ličkim lovištima nema bolesti afričke kuge, ali ima šuge

Marin Smolčić



GOSPIĆ Diljem Like mnoga su lovačka društva protekloga vikenda otvorila lovnu sezonu uz prigon s psima na divlje svinje i uglavnom su lovci zadovoljni učincima lova. Divljači ima u dovoljnom broju pa poklonici Svetog Hubertusa imaju razloga za samohvale jer se na ovaj način očituje njihova skrb o hranilištima, solištima, pojilištima i iskorjenjivanju krivolova.


Sve ovo potvrdio nam je  predsjednik LD „Oluja“ iz Gospića Antonio Toni Stilinović.


– Otvorenje lova je bilo u skladu s tradicijom. Osim naših članova u lovu su sudjelovali i naši prijatelji, kolege lovci iz mnogih dijelova Hrvatske. Ustrjelili smo šest divljih svinja, družili smo se i uživali u prirodi. Meso divljači poslali smo na analizu gdje je ustanovljeno da je potpuno zdravo. Bez trihinele ili afričke kuge. Pokazala se u praksi ona stara lovačka izreka: kako skrbiš o divljači tako ćeš i loviti!




Ali ono što nas je sve ražalostilo jest činjenica da smo vidjeli dvije srne koje su bile toliko mršave da su jedva stajale na nogama. Ne znam jesu li imali i 15 kg. Raspitali smo se i doznali da je riječ o bolesnoj divljači koja se zarazila šugom, kazao nam je Toni Stilinović.


Potražili smo mišljenje struke. Direktor Veterinarske stanice Gospić dr. vet. med. Tomislav Rukavina upoznat je s ovim problemom.


– Riječ je o šugi, bolesti koja zajedno s parazitima vrlo pogubno djeluje na srneću divljač. Obično se bolest prenese sa domaćih životinja koje su zaražene, a dolaze u kontakt sa divljači preko hranilišta namijenjenih divljači. Na ovaj način se zaraza najlakše širi na srneću divljač. Domaće životinje je lako liječiti i imati nadzor nad bolešću, ali divljač je na slobodi i ne uzima hranu ako u njoj osjeti i najmanje tragove lijekova. Zato je nemoguće liječiti zaražene srne, rekao nam je dr. Rukavina.



Već smo ranije pisali o strahu lovaca i uzgajivača svinja od pojave afričke svinjske kuge koja se već uzima danak u nekim susjednim  državama. Zato su znatno pooštrene mjere nadzora uvoza i prometa domaćih svinja iz tih država. Problem afričke kuge je u tome što je ta bolest smrtonosna za zaražene svinje jer za nju nema lijeka. Tako se sve usmjerilo u spriječavanju širenja afričke kuge, dok nam je „na mala vrata“ stigla šuga!