Usvojeno izvješće o lanjskom radu

U Senju turista deset posto više, noćenja “jača” za 15 posto

Dorotea Prpić

Čak 70 posto noćenja realizirano je  u smještaju u domaćinstvima što ukazuje na još uvijek nepovoljnu  strukturu smještajnih kapaciteta. Tu su se gosti zadržavali najduže, u  prosjeku 6,4 dana



Hoteli sudjeluju u noćenjima sa samo 4,5 posto, a najveći broj noćenja ostvario je hotel Libra u Senju



Druga po zastupljenosti vrsta smještaja su kampovi  koji bilježe 21 posto rasta u dolascima i 16 posto u noćenjima i u strukturi ukupnih noćenja sudjeluju s deset posto. Najjači kamp je Ujča. Hoteli sudjeluju u noćenjima sa samo 4,5 posto, a najveći broj noćenja ostvario je hotel Libra u Senju.


Od agencija po broju ostvarenih noćenja na prvom je mjestu Turistička agencija San iz Svetog Jurja s udjelom od 11 posto u ukupno ostvarenim noćenjima u privatnom smještaju. Željko Tomljanović, v.d. direktora Turističke zajednice izvijestio je da  je planirani program manifestacija i raznih kulturnih, sportskih i zabavnih događanja uglavnom realiziran.


Od turističkih agencija, rečeno je, očekuje se proširenje ponude u vidu razgledavanja kulturne baštine i očuvane prirode, a nastojanja da se  spriječi pojava »lovaca na turiste« treba i dalje intenzivirati. Također,  gastro ponudu potrebno je proširiti autohtonim i prepoznatljivim jelima ovog područja, te poboljšati izgled okoliša i plaža.


– Rezultati su vidljivi i kroz nagrade Plavi i Zeleni cvijet koje je dobio  Ured TZ i zato treba odati priznanje svima koji su radili na tim planovima, ali nažalost nije se vodilo računa o prihodima pa su se poduzimale akcije koje su iznad mogućnosti TZ.


San iz Svetog Jurja najjača je agencija s udjelom od 11 posto u ukupno ostvarenim noćenjima u privatnom smještaju 





Zato ubuduće treba planirati  u skladu s onim što je moguće i što sredstva dopuštaju, rekao je među  ostalim ocjenjujući izvješće o radu gradonačelnik Senja i predsjednik  TZ prof. Darko Nekić.


Zaključeno je i da treba iskoristiti zakonsku mogućnost i Turističku  zajednicu registrirati kao trgovačko društvo s ograničenom odgovornosti koje prodajom suvenira i drugih proizvoda te direktnom organizacijom manifestacija može osigurati dodatna sredstva za svoje funkcioniranje.