Odstrel zbog svinjske kuge

U Lici lovci ‘preventivno’ ubijaju žensku populaciju divljih svinja, rezultati su ‘mršavi’. Evo zašto

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Zbog opasnosti od pojave i širenja opake bolesti svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede je svim lovačkim društvima izdalo naputak da se u razdoblju od 1. listopada do 15. studenoga vrši pojačani odstrjel ženske populacije divljih svinja. Dakle divljači na čiju su brojnost uvijek bila ponosna sva lovačka društva. Rezultati ove akcije u Lici su zanemarivi. Zašto?


Razlog tome nije pomanjkanje divljih svinja jer je riječ o najbrojnijoj divljači lilčkih lovišta. Lovci su u spomenutom razdoblju intenzivno lovili, uz vrlo slab krajnji efekt. Naime, svaki primjerak ustrjeljenog grla ženke divlje svinje donosio je lovcu 600 kuna nagrade koju isplaćuje resorno Ministarstvo.


Podaci iz Veterinarskih ambulanta s područja Like kazuju kako su lovci u većini slučajeva vrlo šlampavo pribavljali dokaze o svojem ulovu. Da bi lovci dokazali odstrjel ženke divlje svinje bilo kojeg uzrasta trebalo je u najbližu veterinarsku stanicu donijeti uzorak krvi i još jedan pomalo morbidan dokaz – odsječenu vaginu (stidnicu) odstrjeljene životinje!




Čini se da mnogi lovci nisu dobro proučili naputak Ministarstva i detalje ove akcije pa su nakon odstrjela fotografirali divljač i s time željeli dokazati obavljenu zadaću. Tako se npr. u Brinju i Korenici dogodilo da se tijekom razdoblja pojačanog izlova u tamošnjim lovištima odstrjeljen veći broj krmača i ženske nazimadi, ali nitko od lovaca nije postupio po naputku pa su pri tome ostajali bez novčane naknade. Tek malo bolja situacija bila je na području Otočca.


Najbolje su u tom smislu prošli lovci s šireg područja Gospića jer su u Veterinarsku stanicu donijeli 17 dokaza o odstrjelu ženki divljih svinja. Ukupni broj je vjerojatno puno veći, ali bez traženog dokaza lovcima se novčana naknada nije mogla isplatiti.