Izbori za EU parlament

U Lici SDSS pretekao SDP, osjetan pad HDZ-a

Marin Smolčić

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL



GOSPIĆ Prvi, neslužbeni rezultati izbora za EU parlament govore o promjenama koje su se se dogodile u odnosu na iste izbore iz 2014. godine. Tako je na prostoru Ličko-senjske županije najviše pao HDZ jer je sada osvojio 40,60 posto, što je za čak 26 posto manje nego li 2014. godine.


Osjetan pad HDZ je zabilježio i u Gospiću jer je sada dobio povjerenje 39,9 posto birača. Podsjećamo da je 2014. ta kvota iznosila rekordnih 66,33 posto.


SDP je na razini županije osvojio 10 posto glasova, a jačim se pokazao čak i SDSS sa 11,5 posto obrađenih glasova. Suverenisti Ruže Tomašić osvojili su 7,2 posto glasova, a na začelju je koalicija Neovisni za Hrvatski-HSP sa 6,4 posto.




Izborni debakl vidljiv je i na uzorku grada Gospića. Uz 39,9 posto HDZ-a znatno je poljuljan rejtin, kao i HSP gradonačelnika Karla Starčevića koji je danas dobio povjerenje 18,5 posto građana.


Suverenisti Ruže Tomašić priskrbili su 8,8 posto, a od stranaka čiji je rezultat vrijedan spomena je SDP sa 6,4 posto povjerenja građana koji su izašli na ove izbore.