NP Sjeverni Velebit

U Kući Velebita doživjet ćete čari mitske planine

Anto Ravlić

Glavna atrakcija Kuće Velebita je lift koji se spušta u Lukinu jamu. U 34 sekunde posjetitelj doživljava Velebit iz kuta speleologa i »spušta« se 1.400 metara u podzemlje



KRASNO Otvoren je Centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u Krasnu pod nazivom Kuća Velebita. U centar je uloženo 31 milijun kuna, od čega bespovratnih europskih 29,5 milijuna kuna.


U Kući Velebita posjetitelji će moći saznati više o klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji, podzemlju. Dobit će informaciju što posjetiti i doživjeti u nacionalnom parku, Krasnu i okolici te kupiti ulaznice i suvenire. Izgradnjom Kuće Velebita želi se dati zamah turizmu na Velebitu, ali i u Lici. Praktično će Sjeverni Velebit biti dostupan čitave godine. Kad surovi vremenski uvjeti onemoguće posjet mitskoj planini, Velebit će se moći doživjeti u samoj kući. Sigurno je da će Kuća Velebita biti neizostavna postaja i onih koji će nastaviti dalje prema vrhovima i šumama planine koja u sebi objedinjuje kontinent i more.


Četiri etaže 


U 33 mjeseca, koliko se kuća gradila i osmišljavala, u projektu je sudjelovalo više od 200 autora, suradnika, izvođača i zaljubljenika u nacionalni park. Vodilo se računa da bude zanimljiva svim generacijama, neupućenim posjetiteljima, ali i strastvenim zaljubljenicima u prirodu.




Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti. U prošlosti su stanovnici Velebita živjeli nomadskim načinom života, krčili su šumu, napasali stoku, gradili kamene nastambe – pastirske stanove i suhozide te na taj način stvarali nova staništa – travnjake, lokve i drugo, te utjecali na brojnost vrsta biljnog i životinjskog svijeta. U Kući Velebita posjetitelji će se upoznati s kukcima i pticama, velikim zvijerima, endemičnim biljnim vrstama prilagođenima ekstremnim životnim uvjetima.


Čak 400 jama 


No, vrijednost ove planine nije samo živi svijet i Kuća Velebita će to dočarati. Bogatstvo Velebita su ponikve, grede, kukovi, škrape. Velebit ima čak 400 jama. Najvrijednije i najzanimljivije nalazi se u podzemlju, gdje većina smrtnika nikad neće sići. Zato je tu Kuća Velebita da odvede posjetitelje na putovanje u središte Velebita. Posjetitelji će, primjerice, postati speleolozi i istražiti Lukinu jamu u Kući Velebita. Bit će zabave i za najmlađe. Interaktivne igre, slaganje puzzli, gledanje kroz lupu, pokusi. Negdje u kući kriju se i Planinci.


Ministrica regionalnog razvoja i Fondova EU Gabrijela Žalac i izaslanica premijera Andreja Plenkovića vidi Kuću Velebita kao glavnu atrakciju kraja. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je iznimnu važnost Kuće Velebita za promociju NP Sjeverni Velebit i izrazio vjeru da će ulaganje povećati broj posjeta.


Ljubomir Majdančić v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je naglasio da je Fond izgradnju objekta podupro s tri milijuna kuna te najavio da će Fond u četiri godine dati 54 milijuna kuna nacionalnim parkovima. Dožupan ličko-senjske županije Vice Nekić istaknuo je da se Kućom Velebit otkrivaju ljepote Velebita.


Spektakl 


Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Mirjana Javor povela je goste u obilazak objekta. Prvi dojam je spektakularan. Glavna atrakcija Kuće Velebita je lift koji se spušta u Lukinu jamu. U 34 sekunde posjetitelj doživljava Velebit iz kuta speleologa i slušajući tišinu prekidanu kapljicama vode »spušta« se 1.400 metara u podzemlje Velebita.


NP Sjeverni Velebit godišnje posjeti dvadesetak tisuća ljudi. Procjenjuje se da će Kuća Velebita godišnje privući 15 tisuća posjetitelja. Očekuje se da će djeca organizirano dolazi u Krasno. Na Sjevernom Velebitu 60 posto gostiju su Hrvati, među strancima prevladavaju Nijemci pa Slovenci. Najinteresantnije lokacije su Premužićeva staza i Zavižana. Gradnju centra za posjetitelje financirao je Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. koji će pokriti 95 posto investicije. Projekt su sufinancirali Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Partner na projektu je TZ Grada Senja


Najviši standard


Karakteristika projekta je održivost same zgrade Kuće Velebita i čitavog koncepta njezinog postava. Zgrada je izgrađena u skladu s najvišim standardima energetske učinkovitosti i uklopljena je u okoliš i krajolik. Objekt je prilagođen osobama s invaliditetom – slijepima i slabovidnima, osobama oštećenog sluha i gluhima te osobama smanjene pokretljivosti. Postav namijenjen slijepim osobama organiziran je po tematskim cjelinama tako da su na točno definiranoj liniji kretanja postavljeni eksponati popraćeni legendom na Brailleovu pismu. Za što lakše kretanje kroz postav tu je i taktilna crta kretanja koja ima oznake za zaustavljanje kod svakog eksponata. Na svakom katu nalazi se gravirani tlocrt etaže koji služi kao vodič za kretanje.