Tesla in Lika

Tesla, pjesma, filmovi i pripovjetke ugrijali su hladnu ličku noć

Marin Smolčić

Foto: H. Jurković

Foto: H. Jurković



BAŠKE OŠTARIJE U velebitskom zaseoku Stupačinovo okončan je sinoć prvi dan Tesla In Lika festivala. Ova četverodnevna manifestacija osmišljena je kako bi privukla što veći broj aktivnih gostiju svih uzrasta u grad Gospić i mjesta u njegovoj okilici, a sve s ciljem predstavljanja ovoga područja kao vrlo pogodnog za sve vrste turizma.


U prvi sumrak sve je počelo pričanjem bajki i legendi o vilama i vilenjacima Velebita. Mnoštvo djece uživala su u programu kojega su pripremili kostimirani glumci Perun Festa  i Zdenko Bašić. Pojavio se i lik Nikole Tesle utjelovio je Mario Paral, a nebo pod  vrhom Kiza obasjale su lampe u obliku Teslinog tornja koje je za ovu prigodu izradila firma „Lika svjetlo“ iz Gospića.


Na nadmorskoj visini iznad tisuću metara nad morem sinoć su velikoj i maloj publici dobro došli jastučići i deke da bi ih ugrijali u hladnoj noći. Onda je bilo lakše i ugodnije pogledati kratke filmove u organizaciji Smaragdnog Eco Film Festivala i Daniela Pavlića.




Na Trgu Stjepana Radića u Gospiću jutros je krenuo cjelodnevni program: natjecanje učeničkih skupina u robotici, predstavljanje električnog bicikla GREYP, osnivača Mate Rimca, prezentacija robota od lego kockica te korištenje 5G tehnologije u mobilnim mrežama, kao i prezentacija lokalnih proizvođača iz sustava  „Lika Quality“ uz mogućnost degustacije i kupnje proizvoda. U večernjim satima posjetitelji će moći uživati u nastupu DJ-eva i KUD-ova, a uz rijeku Novčicu moći ćemo vidjeti i slušati nastup grupa „Vatra“ i „Pavel“.