Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Povelja o suradnji

TESLA KAO BREND Počelo certificiranje kulturne rute "Nikola Tesla Network - Mreža Nikole Tesle"

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 18:28 2019-07-09T18:28:29+02:00

Na novinarsko pitanje neće li Republika Srbija s namjerom da certificira kulturnu rutu Nikole Tesle pri Vijeću Europe smanjiti izglede Hrvatskoj da to učini, Matušić je odgovorio kako očekuje potporu drugih zemalja jer su svi argumenti i činjenice apsolutno na strani Hrvatske, a natječaj je otvoren i drugima koji se, ako imaju argumente, toj ruti mogu pridružiti

U Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu u utorak je potpisana povelja o suradnji s tim centrom, čime počinje postupak certificiranja projekta "Nikola Tesla Network - Mreža Nikole Tesle" pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe.

Povelju su potpisali predstavnici triju ministarstava,  Ličko-senjska, Karlovačka i Šibensko-kninska županija, mnogi gradovi tih županija i desetak turističkih zajednica s područja povezanih s Teslinim životom.

To je početak trodnevnog obilježavanja 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle (Smiljan, 1856. - New York, 1943.), fizičara i izumitelja čije ime, kako ističu iz Ministarstva turizma, diljem svijeta izaziva pozornost i poštovanje koje kontinuirano raste, pa se taj brend mora iskoristiti u promociji Hrvatske, njezine baštine i vrijednosti.

 Državni tajnik turizma Frano Matušić, koji je predsjednik Radne skupine "Nikola Tesla Network – Mreža Nikole Tesle“ najavio je da će daljnji proces certificiranja voditi posebna udruga koja će se osnovati u četvrtak u Skradinu.

"Do sredine rujna trebamo pripremiti dokumente da bi Institut Vijeća Europe mogao odlučiti o certificiranju, a certifikatu se nadamo u svibnju iduće godine. Velik je to potencijal, kulturna ruta znači i europski identitet naroda, znači i hrvatski identitet u sklopu institucija Vijeća Europe, ali prije svega i odavanje počasti Tesli i učiniti vidljivijim da je Nikola Tesla hrvatski brend, da je rođen u Smiljanu u Hrvatskoj, da se školovao i temeljno obrazovanje dobio u Hrvatskoj i nakon toga krenuo u europske zemlje i u konačnici u SAD, gdje je kao znansvenik bio najaktivniji", rekao je Matušić.

 Istaknuo je da je povelja koju su danas potpisali predstavnici mnogih institucija, znanstvenih i visokoškolskih, turističkih ureda, županija, gradova i općina ostala otvorena da bi se pridružili svi oni u 48 članica Vijeća Europe koji žele pridonijeti vidljivosti te europske kulturne rute, pogotovo iz zemalja u kojima je Tesla živio i radio. Da bi se certifikat odobrio, potrebno je da se udruže partneri iz najmanje triju zemalja članica.

Kroz Hrvatsku prolazi 13 certificiranih kulturnih ruta Vijeća Europe, uskoro će ih biti 18, a ruta Nikole Tesle, dobije li certifikat, bit će prva kojom će upravljati institucije iz Hrvatske.Teme ruta koje prolaze kroz Hrvatsku su masline, Feničani, vinova loza, razni segmenti Rimskoga Carstva i slično.

Matušić očekuje pomoć drugih zemalja i SAD-a u certifikaciji rute

Na novinarsko pitanje neće li Republika Srbija s namjerom da certificira kulturnu rutu Nikole Tesle pri Vijeću Europe smanjiti izglede Hrvatskoj da to učini, Matušić je odgovorio kako očekuje potporu drugih zemalja jer su svi argumenti i činjenice apsolutno na strani Hrvatske, a natječaj je otvoren i drugima koji se, ako imaju argumente, toj ruti mogu pridružiti.

U izjavi za Hinu Matušić je rekao i da su uspostavljene veze s nekim institucijama u SAD-u te kako mu je veleposlanik u Hrvatskoj obećao da će Veleposlanstvo pomoći u budućem povezivanju subjekata vezanih uz Teslu.

Savjetnik na projektu Jacques Mattei, koji je jedan od glavnih autora velike i već certificirane rute "Destinacija Napoleon", rekao je da su koristi od takve rute mnogobrojne i da ta ruta, primjerice, živi od 2014. godine te mijenja i loš imidž Napoleona, daje mu europsku vrijednosti jer je certifikatom obuhvaćeno 13 država.

 Do sada 38 certificiranih kulturnih ruta snažno pridonosi jačanju suradnje zemalja, očuvanju kulturne baštine i - kako je istaknula predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur Kultur" Dubravka Davidović - "kada se sagledaju u cjelini, one predstavljaju zajedničku europsku povijest te - bez obzira na to jesu li im teme arhitektura, fortifikacije, masline i slično - one su zajedničko blago, a certifikati Vijeća Europe ujedinjuju ih u jednu mrežu zajedničkog blaga".

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica je istaknula da je za današnje proizvode u turizmu najvažnija tema te da većina od 38 europskih kulturnih ruta prolazi kroz ruralna područja, a Nikola Tesla kao prepoznatljiv pokretač diljem svijeta bit će nedvojbeno dobar motiv za dolazak u Hrvatsku i na druga odredišta te kulturne rute.

"Važno je reći da ovo nije samo turistička ruta - to je povezivanje znanosti, umjetnosti, povijesti, pronalazaštva, novih tehnologija i, primjerice, digitalizacije", rekla je Katica i dodala da ruta Nikole Tesle neće biti samo fizička ruta, ucrtana na kartu, nego skup sadržaja vezanih za njegov život i rad.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.