Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
20. studenoga 2019.
Narodno veselje

Svetoj Elizabeti u pohode na Baškim Oštarijama

Foto:Hrvoje Jurković
Foto:Hrvoje Jurković
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2019. u 8:53 2019-07-07T08:53:01+02:00

BAŠKE OŠTARIJE Ovoga vikenda nastavljena je višestoljetna tradicija, okupljanje i narodno veselje povodom blagdana Svete Elizabete na Baškim Oštarijama. Sve je započelo euharistijskim slavljem i koncelebriranom svetom misom održanom u crkvi Pohođenja blažene djevice Marije. Predvodio ju je dekan Senjskog dekanata Silvio Milin.

Na kraju euharistije predstavljena je knjiga umirovljenog biskupa dr. Mile Bogovića „Velebitsko podgorje i njegova Crkva u prošlosti i sadašnjosti“, još jedan znanstveni rad ovog neumornog povjesničara.

Nedaleko od crkve, kod spomen obilježja podignutom na mjestu gdje su koncem II. svjetskog rata komunisti strijeljali skupinu civila iz Brinja održana je komemoracija, uz molitve i polaganje vijenaca. Izaslanstvo Općine Karlobag predvodio je načelnik općine Ivan Tomljenović.

Zabavni dio programa organiziran je kod Hostela na Baškim Oštarijema gdje je nazočne zabavljao glazbeni sastav „Narodni dar“, uz svečani ručak za sve nazočne.

Na velebitskom prijevoju Baške Oštarije danas živi 30-ak ljudi, ali se do kasno u noć zabavljalo najmanje 300 hodočasnika, većinom prispjelih iz Karlobaga i Like.

Današnju svetkovinu Svete Elizabete organizirali su Općina Karlobag i Turistička zajednica općine Karlobag.

Baške Oštarije (1)

Baške Oštarije (2)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija