Čuvari Gacke i ličkih šuma

Srednja škola Otočac dobila i treću Zelenu zastavu

Manja Kostelac Gomerčić

U provedbi ekološkog programa Vodeni triptih lani je naglasak bio na važnosti očuvanja vodenih resursa i rijeke Gacke, a ove godine na važnosti očuvanja šumskog bogatstva



OTOČAC Ispred zgrade Srednje škole Otočac po treći se put vijori nova Zelena zastava kao potvrda obnove statusa međunarodne eko-škole te prepoznatljiv znak ustanove koja brine o očuvanju okoliša i afirmira načela održivog razvitka.


Svečanosti podizanja zastave nazočili su predstavnici Grada Otočca, djelatnici i učenici srednje škole, učenici 6b razreda Osnovne škole Zrinskih i Frankopana te grupa djece Dječjeg vrtića Ciciban. Zastava je podignuta uz intoniranje školske eko-himne, koju su napisali, skladali i snimili učenici zanimanja šumarski tehničar Antonio Hršak i Neven Vojić. 


 – Svečanošću podizanja zastave obilježavamo produženje statusa eko-škole koji smo dobili po drugi put. Status međunarodne eko-škole stekli smo 2007. godine, prvi puta produžili 2009., a drugi put ove godine.




Da bismo ostvarili status eko-škole, dužni smo ispuniti sve obveze i zadane programske zadatke koje postavlja Udruga Lijepa naša, nositelj projekta eko-škole za Republiku Hrvatsku, te smo o ostvarenim projektima izvijestili Hrvatsko povjerenstvo zaklade za odgoj i obrazovanje da bi nam međunarodna koordinacija i odobrila obnovu statusa, rekao je ravnatelj škole prof. Dinko Sekula zaključujući da je krajnji cilj dobivanje trajnog statusa eko-škole. 



– Grad je prihvatio kumstvo sa željom da prati i podupre vaše aktivnosti i vaš rad, koji su naš zajednički interes. Odličan primjer je vaša suradnja u očuvanju okoliša i biološke raznolikosti s Hrvatskim centrom za autohtone vrste riba i rakova krških voda jer u bolju budućnost ne možemo s devastiranim okolišom. U teškim vremenima s očuvanim okolišom pogled u budućnost je svjetliji i moramo ustrajati na rješenjima u skladu s održivim razvojem, poručio je gradonačelnik Mario Barković poželjevši srednjoškolcima i profesorima vremena, energije i entuzijazma za provedbu aktivnosti kojima će dobiti trajni certifikat eko-škole



 Niz provedenih projekata i akcija ukratko je potom predstavio koordinator eko-škole prof. Robert Šimunaci podsjetivši i na posebnost ekološkog programa Vodeni triptih u sklopu kojeg je prošle školske godine naglasak bio na važnosti očuvanja vodenih resursa i rijeke Gacke, a ove godine na važnosti očuvanja šuma. 


 – Kao eko-škola privukli smo pozornost UNDP-a koji nam je dao potporu da umrežimo škole s našeg područja, iz Senja, Raba i Gospića, i da prošle godine provedemo zajedničko dvodnevno studijsko putovanje kroz Gacku. Na isti način ove je godine deset naših učenika bilo na studijskom putovanju na Rabu, a dogodine je slično druženje zakazano u Senju, rekao je Šimunaci.