Ličko-senjska županija

Sprema li se smjena župana Milinovića? Po drugi put za redom odgođena Županijska skupština

Marin Smolčić



GOSPIĆ Po  drugi put za redom odgođena je Županijska skupština Ličko-senjske županije najavljena za 2. svibnja. Sjednica je trebala imati samo jednu točku Dnevnoga reda-prihvaćanje Proračuna Ličko-senjske županije za 2019. godinu. U dopisu koji je vijećnicima dostavio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić(HDZ) niti u ovoj drugoj odgodi ne navodi se razlog ponovnog neodržavanja skupštine. Nova Županijska skupština sa istim Dnevnim redom bit će održana 28. svibnja 2019., dva dana nakon izbora za EU parlament. Na ovaj se način nehotice potvrđuju spekulacije po kojima su ovi nepredvidivi koraci većinskog HDZ-a usmjereni samo prema jednom cilju: smjeni „neposlušnog“ župana Darka Milinovića.


Zanimljivo je kako je upravo župan Milinović, kao bivši predsjednik županijskog HDZ-a, politički najzaslužniji za uzdizanje Marijana Kustića, do nedavno slabo poznatog konobara i amaterskog sportskog djelatnika iz Novalje, a danas predsjednika IO HNS-a i slučajnog prijatelja Zdravka Mamića. Nakon što ga je Milinović uključio u politiku, Kustić je nastavio karijeru kao predsjednik Županijskog nogometnog saveza. Kada se Milinović opredjelio za župana, svoje mjesto u Hrvatskom saboru prepustio je Marijanu Kustiću.





Na ovaj način će se ovi politički pritisci vjerojatno personalizirati, isključivo zbog smjene župana Milinovića. Jedini protu uteg na vagi pri tome bi mogao biti HSP jer je od prije poznato kako njegov predsjednik Karlo Starčević „ne ljubi“ Milinovića, ali još manje HDZ. Starčević je unatrag mjesec dana opetovano isticao kako ovim odugovlačenjem gube isklučivo građani Ličko-senjske županije jer pri tome propadaju brojni projekti.


Druga je zanimljovost činjenica kako se u stranačkoj hijerarhiji županijskog HDZ-a od nedavno znatno uzdigao Branislav Šutić, predsjednik GO HDZ-a Grada Otočca. Šutić ima niz privatnih razloga za smjenom župana Milinovića, a jedan od njih je činjenica da ga je Milinović nedavno maknuo s mjesta ravnatelja Doma zdravlja Otočac zbog duga te ustanove od 6,3 milijuna kuna.