Razvoj konjogojstva

Smotra konja u Krivom Putu: “Hladnokrvnjak” dio hrvatske tradicije i veliki potencijal

P. N.

Smotra konja privuče mnoge u Krivi Put

Smotra konja privuče mnoge u Krivi Put

Cilj izložbe je razvoj konjogojstva i očuvanje autohtone pasmine »hrvatski hladnokrvnjak«, koja je postala sastavni dio hrvatske kulture i tradicijskih običaja



KRIVI PUT – Pod visokim pokroviteljstvom Europske unije i Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, na nogometnom igralištu NK Bunjevac u Krivom Putu održana je 3. Smotra konja u organizaciji Konjičkog kluba »Ana« iz Senja. Cilj izložbe je razvoj konjogojstva i očuvanje autohtone pasmine konja »hrvatski hladnokrvnjak«, iako je bilo i ostalih autohtonih pasmina konja poput hrvatskog posavca te sorte goveda kao što su lička buša i istarski podolac (boškarin).


Predsjednik konjičkog kluba Jure Turina, koji se i sam bavi uzgojem konja kroz koji nastoji sačuvati pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka kao jednu od tradicijskih vrijednosti ovog dijela Europe, zahvalio je svima koji su pomogli oko organizacije i skrbi o konjima i izrazio nadu da će i na izložbi u Bruxellesu imati priliku predstaviti nekoliko hladnokrvnjaka.


– Drago mi je da takvih ljudi ima i kod nas. Imaju volju, želju, potporu od nadležnih institucija i značajna financijska sredstva putem fondova EU-a, kako bi se upravo autohtone pasmine i potencijali za razvoj mogli iskoristiti do kraja – rekao je na otvorenju zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.





U okviru Smotre konja u Krivom Putu održana je i izložba teladi prigodno nazvana »Bambino Cup«, budući da su na njoj upravo djeca vodila i pokazivala svoja grla teladi.



Riječ je o najbrojnijoj izvornoj, ali i najbrojnijoj pasmini konja u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja hrvatski hladnokrvnjak postao je sastavni dio hrvatske povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno najnovijim trendovima.


Posjetiteljima smotre obratili su se i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majesec, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Senja Filip Samaržija, zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić te izaslanik Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barač koji je ujedno i otvorio smotru. Na izložbi je bio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.