Glazbena tradicija

“Smoke On The Water” na dangubici i starinske gajde osvajaju Liku

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



GOSPIĆ Kako bi se otela zaboravu vještina sviranja tradicijskih instrumenata Pučko otvoreno učilište „dr. Ante Starčević“ iz Gospića već drugu godinu zaredom priređuje seminar.


Vodi ga ugledni hrvatski etno-glazbenik i solista na tradicijskim instrumentima zagrebačkog Ansambla „Lado“ Stjepan Večković koji svira 30-ak instrumenata.


Seminar je okončan nakon tri dana trajanja, a polaznici su učili umijeće sviranja na ličkom mihu, tamburici samici-dangubici i dvojnicama. Novost je što se ovoga puta dvoje polaznika okušalo na gajdama. Sudeći prema riječima Stjepana  Večkovića zanimanje za tradicijske instrumente u Lici uvijek postoji.




-I ovoga puta su polaznici seminara ponesli su sa sobom svoje instrumente, a ja sam donio mnoge tradicijske instrumente koji se ovdje ne sviraju. Npr. dvoje polaznika vrijedno uče svirati gajde, iako to nije lički instrument. Neki lički KUD-ovi žele u svoj repertoar ubaciti i sopile, glazbala iz drugih dijelova Hrvatske. Od ličkih instrumenata opet popularnost stječe lički mih ili diple. Tamburica dangubica uvijek je popularna i za nju uvijek postoji zanimanje. Tu su i stare svirale dvojnice.


To je bila okosnica učenja na ovom seminaru. Nije važan broj polaznika, važno je zanimanje i njihov entuzijazam, ističe Stjepan Večković. Ruku pomoći u organiziranju ovakvih događanja uvijek daje Dragica Rogić, animatorica u širokom spektru aktivnosti POU iz Gospića. 


Među polaznicima seminara bila je i učiteljica Antonija Rosandić, voditeljica Folklorne skupine „Degenija“ iz gospićke OŠ dr. Jure Turića. Već godinama marljivo vježba dangubicu, a svoje znanje prenosi na djecu. Nije stoga  čudno što se FS „Degenija“ već desetljećima pojavljuje na brojnim manifestacijama i pronosi etno-vrijednosti Like.


Danas smo na seminaru slušali gajdaše, ali su dionice odsvirane na ovom popularnom instrumentu bile podosta različite od onih što ih često slušamo u britanskim ili američkim filmovima. Njihov arhaični i topli zvuk bio je vezan uz starinske ličke napjeve. Ako uskoro Likom budu odjekivali zvuci gajdi, taj predivni instrument osebujna zvuka nisu sa sobom donijeli brojni Ličani koji su trenutno na privrenom radu u Irskoj ili na britanskom otoku, nego li polaznici seminara tradicijskih instrumenata.


Tamo smo danas čuli i bezvremenski rock-rif „Smoke On The Water“ odviran na- dangubici!