Presica

Slom sintagme „Za Liku se traži karta više!“

Marin Smolčić

Foto M. Smolčić

Foto M. Smolčić



GOSPIĆ U stranačkim prostorijama HDZ-a održana je danas još jedna konferencija za novinare na kojoj su govorili Marijan Kustić, nositelj liste HDZ-a za Ličko-senjsku županiju i Dražen Jurković, kandidat na listi HDZ-a za izbore za Županijsku skupštinu. Cijela pressica koncipirana je kao svojevrsna kontra Darku Milinoviću koji se jučer obrušio na Kustića i njegovu listu. Marijan Kustić je pri tome  ustvrdio kako se zadnjih dana promiču dezinformacije vezane uz nekakav dupli HDZ.


-Postoji samo jedan HDZ i nikakav „duplikat“. Moram pojasniti da nije istina da je HDZ zajedno sa SDSS srušio proračun za 2019. Uvjeren sam da su građani to uvidjeli i da će podržati naš program. Baviti se tuđim listama dokaz je da ti  isti nemaju jasnu viziju kako treba izgledati naša županija. Ponosan sam što je na našoj listi 84 posto članova HDZ-a. Dakle, ovo nije borba dvaju struja jer je HDZ nedjeljiv. Na našoj listi je 18 branitelja, 11 dragovoljaca Domovinskog rata. Istina je da nemamo 40 posto žena na listi i to zato što smo poštivali prijedloge općinskih i gradskih organizacija HDZ-a i koalicijskih partnera. Ipak žene će  u HDZ-u imati uvijek podršku i mogućnost djelovanja. Manipulacije o  ovome se stalno provode od strane jedne osobe, rekao je Kustić aludirajući na učestale optužbe Darka Milinovića. Kustić se usprotivio pokušajima podjela  unutar HDZ-a za koje je uvjeren da neće uspjeti.


Tijekom video-prezentacije pod nazivom „Za Liku će se tražiti karta više-Darko Milinović“ govorio je kandidat na listi HDZ-a Dražen Jurković. Pri tome je istaknuo mnoštvo negativnih brojki  koje, kako je istaknuo, govore o neuspjesima čiji dosezi se osjećaju posvuda. Od smanjenog BDP-a, preko odlaska mladih iz Like pa do smanjenja broja radnih mjesta.




-Govorilo se o uspjehu, o povećanju BDP-a, povoljnoj demografskoj slici i sintagmi o „traženju karte više za Liku“. Istina je da  unatrag 11 godina do danas bilježimo pad BDP-a u ovoj županiji koji je 28 posto manji po stanovniku od državnog prosjeka. Druga smo županija po neuspješnosti u  Hrvatskoj. Prosječna neto plaća u RH kontinuirano raste, a u Lici stagnira ili pada. Dok se sa pozornica slala grlata poruka o traženju karte više, Lika se stalno iseljavala. Od 2008. broj stanovnika je sa  53 950 pao za 15 posto. Na 100 umrlih danas se u Lici rode samo 44 bebe. Ukoliko se nastavi ovakav trend Lika  2081. godine neće imati niti jednog stanovnika. Lika je unatrag 11 godina izgubila 1 100 učenika, a ove godine je upisano 37 razreda manje  nego li 2008. godine, zaključio je Dražen Jurković koji je lošu situaciju potkrijepio i s minimalnim udjelom visoko obrazovanih ljudi, nazvavši sve ove negativne podatke ostavšinom Darka Milinovića koji za lošu situaciju stalno proziva druge.