Posveta

Senjski književnik Raurer dobio svoj spomenik

Dorotea Prpić

Foto D. Prpić

Foto D. Prpić



Od jučer senjski Park književnika krasi i bista Julija Raurera, hrvatskog književnika i prevoditelja koji je rođen u Senju 11. travnja 1859. godine, a umro u Beču 4. prosinca 1912. Julije Raurer je 1888. godine doktorirao pravo u Zagrebu. Radio je kao visoki pravni činovnik u vladi, zatim kao redoviti profesor na Pravnom fakultetu te rektor Sveučilišta u Zagrebu.


Kao član Stranke narodnoga napretka madžaronske orijentacije bio je zastupnik u Budimpešti 1911. U književnosti se javio 1883. salonskom dramom »Maja« i proznom monodramom »Jegjupčanin«, s radnjom iz dubrovačke prošlosti. Slijedila je drama »Olynta« (1884.), smještena u egzotični španjolski ambijent, a njegova drama »Sirena« (1896.) ističe se kao najbolji dramski dijalog u Hrvatskoj po uzoru na francuski »dobro skrojeni komad«. Pokrenuo je i uređivao humoristični polumjesečnik Arhiv za šalu i satiru.


Kako je u svom obraćanju istaknula Ana Vukelić iz Gradskog muzeja Senj, zanimljivo je da matična knjiga krštenih i rođenih župe Senj ne bilježi njegovo rođenje, a nema ni podataka o imenima i zanimanju roditelja. Školovao se u senjskoj gimnaziji, no ni o tome ne postoje sačuvani dokumenti.




Rauera se danas smatra središnjom dramskom ličnošću posljednjih desetljeća 19. stoljeća te prvim modernizatorom hrvatskog dramskog kazališta. Bistu je izradio akademski kipar Slaven Miličević.