Čovjek i more

Senjska fregata: Isplovili papirnati brodići

Biljana Savić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Idejna podloga ovog događanja je povijest senjske luke i tradicije građenja brodova i brodarenja, kaže umjetnica Marija Zudenigo, autorica Senjske fregate, koja je uz pomoć djece izradila tisuću brodića

Tisuću papirnatih brodića, onakvih kakve obično rade djeca, isplovilo je jučer iz senjske luke. Kamo? Tamo kamo ih senjska bura ili povjetarac odnesu. Bitne su mašta i dobra vibracija i imena koje brodići nose, a sve je to pripremila i osmislila umjetnica Marija Zudenigo za svoj Senj. Riječ je o Senjskoj fregati.  

  – Svi ovi ljudi i djeca spontano su se okupili, vidjevši za ovaj projekt na Facebooku. Tisuću brodića uglavnom sam izradila sama, malo su mi pomogla djeca OŠ »Sv. Juraj« iz Senja, vrtićari iz Novalje i zagrebački osnovnoškolci. Djeca su na brodiće uglavnom pisala svoja imena, a vjerujem da su zaželjela i neku želju, kaže nam Zudenigo i pojašnjava da je idejna podloga ovog događanja povijest senjske luke i tradicije građenja brodova i brodarenja koja u ovom gradu ponosno traje od samih začetaka grada, prije 3.000 godina, pa sve do kraja 19. stoljeća. 


   – Sama činjenica da je od 1730. do 1781. godine u senjskom škveru izgrađeno 38 brodova, a njih čak 24 s nosivošću većom od 520 tona i iz današnje perspektive budi divljenje. Trgovalo se i s Mlečanima koji su, pored gradnje brodova u našem škveru, iz Senja dobavljali i vesla, kaže Marija Zudenigo koja ovim svojim projektom slavi brodove i plovidbu kao sveti savez čovjeka i mora. 


   – Ovaj projekt je pokrenut i s nakanom osvješćivanja važnosti našeg Jadranskog mora te potrebe njegove zaštite i očuvanja. To je podizanje glasa razuma i srca protiv bilo kakve nasilne intervencije u ovaj prirodni biser iznimne ljepote. Izradom papirnatih brodića želim u svima nama vratiti emociju djetinjstva, pamćenje na pustolovne igre i znatiželju istraživanja svijeta, pojašnjava umjetnica. 




   Suautorica projekta je Tanja Zudenigo, biologinja koja prati ovaj projekt skrbeći da se ničim ne ugrozi okoliš. Papiri od kojih se brodići izrađuju nisu štetni za okoliš, ni za floru i faunu podmorja. 


   Da bi se brodići održali duže na površini, koristili su se pluteni čepovi za koje se pobrinula dijelom Šipun vinarija s Krka, a dijelom Udruga WOW. Senjska fregata ima i svoju kumu – Alis Pečarić Marić, »wowicu« i blogericu, koja je uz posebnu vinsku ceremoniju brodićima zaželjela mirno more i sretnu plovidbu uz pjenušac Senator Franca Cattunara, poznatog istarskog vinara. Posebnost ovog art događanja je zamisao o tisuću listova papira, koje će nositi poruke i od kojih će biti izrađeni brodići, kao tisuću stranica koje će se, tamo negdje na nekom zamišljenom dijelu obzora, nevidljivo – sastaviti u knjigu. 


   – Čini mi se da je u mojim zadnjim projektima pokretač igra, potreba za igrom, uključivanje drugih u igru. Vjerujem da jedno neiživljeno dijete u meni povlači za rukav i natjerava po Facebooku prijatelje – igraj se sa mnom. Ako tu igru ozbiljno shvatimo, na isti način kakvoj bi joj značenje dali tumačeći je u psihologiji djeteta, onda to doista jest najozbiljni pokretač otkrivanja svijeta, učenja. Dakle, kroz igru ja najiskrenije učim i danas, kaže umjetnica i autorica Senjske fregate Marija Zudenigo.