Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Transparentno i učinkovito

Ravnateljica gospićke bolnice rješava dugove: Osmislila softver za kontrolu troškova

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2019. u 16:16 2019-09-23T16:16:32+02:00

GOSPIĆ Veledrogerije su ovih dana započele sveopću financijsku hajku i blokadu računa bolnicama. Svakako nas je zanimalo kakva je situacija u Općoj bolnici Gospić, najvećoj medicinskoj ustanovi u Ličko-senjskoj županiji.

Ravnateljica ove zdravstvene ustanove dr. Sandra Čubelić sama je osmislila i u funkciju stavila software kako bi se transparentno i učinkovito nadzirala potrošnja lijekova i sanitetskog materijala. Dr. Čubelić nam je definirala najvažnije značajke ove problematike.

- Naša je bolnica u dugu manje od 500 dana, što je također puno, ali duplo manje od većine hrvatskih bolnica. Najdulji dug je Vinkovačke bolnice 1104 dana, a slijedi Dubrovnik koji duguje 1050 dana.

Kroz proces sanacije zdravstvenog sustava skoro sve bolnice dobile su velika sredstva za plaćanje dugova, za razliku od naše bolnice koja nije financijski sanirana u to vrijeme. Veći dio tih dugovanja stvoren je umjetno.

U njihovo rješavanje morat će se uključiti resorno Ministarstvo. Pri stvaranju tih dugova malo tko spominje da su u međuvremenu rasle cijene lijekova i sanitetskog materijala. Mi smo prema Kolektivnom ugovoru morali povećavati plaće djelatnika.

Dug se stvorio „zahvaljujući“ bivšem ministru zdravstva Rajku Ostojiću. U njegovo vrijeme sanaciju bolničkih zgrada i povećavanje energetske učinkovitosti preuzelo je Ministarstvo. Za sve bolnice osim za bolnice u Ogulinu i Gospiću, ističe ravnateljica OB Gospić dr. Sandra Čubelić. 

Prema njezinim tvrdnjama na ovaj je način dug stvoren još 2013. godine i uz spomenute elemente do danas se samo povećavao. Pučki rečeno: pomagalo se svima drugima, osim bolnicama Lici i Gorskom Kotaru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.