Projekt "Parkovi Dinarskog luka"

Radionica u NP Sjeverni Velebit: Kako vrednovati zaštićeno područje

Ana Prpić Rogić

Skup u Krasnu je dio projekta »Parkovi Dinarskog luka« koji je pokrenuo Svjetski fond za prirodu



KRASNO  Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit organizira radionicu za procjenu dobrobiti Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a održat će se u prostorijama Uprave Parka 5. studenoga 2013. godine.


   Radionica je dio velikog trogodišnjeg projekta »Parkovi Dinarskog luka« koji je 2012. godine pokrenuo WWF – World Wide Fund for Nature (Svjetski fond za prirodu) s ciljem umrežavanja ljudi koji rade na zaštićenim područjima Dinarskog luka kroz niz konferencija, studijskih putovanja, radionica, treninga i ostalih interaktivnih aktivnosti. 


   Jedan od važnih ciljeva projekta je omogućiti razmjenu iskustva i obuku na teme procjene dobrobiti zaštićenih područja, održivog turizma koji doprinosi očuvanju prirode, prilagodbe na klimatske promjene te zaštićenih područja u okviru EU-a. 




   U okviru spomenutog projekta, održat će se radionice na kojima će se, uz primjenu metodologije za procjenu vrijednosti zaštićenih područja, predstavnike nacionalnih parkova i parkova prirode obučiti kako vrednovati vlastito zaštićeno područje. Metodologija je dizajnirana kako bi institucijama za zaštitu prirode pomogla u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnim dobrobitima od zaštićenih područja. 


   Na radionici u Krasnu sudjelovat će sve veće grupe dionika ili korisnika koje djeluju na prostoru Parka i u okolici, a uz djelatnike Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit predavanja će održati i predstavnici WWF-a.