Sve bolji rezultati

Prodali preko 30 tona ličke janjetine: Lokalna poljoprivredna zadruga „Lika COOP“ u punom zamahu

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Upravitelj zadruge Lika COOP Vladimir TomaIć naglašava kako su vrlo bitni sloga ljudi i racionalno promišljanje. Prošlo je vrijeme određivanja cijena dekretom, tržište je to koje formira ponudu i potražnju. Tko god nije prodavao na realnom tržištu, ne zna što je stvarno tržište i traži kruha pored pogače.



GOSPIĆ – U siječnju 2017. godine osnovana je lokalna lička poljoprivredna zadruga „Lika COOP“ koja od tada svake godine bilježi sve bolje rezultate. Zadruga danas okuplja na desetke uzgajivača stoke i poljoprivrednih proizvođača i prva je takva zadruga osnovana nakon Domovinskog rata na području Like.


Ugledni gospodarstvenik iz Otočca, sirar Vladimir Tomaić obnaša dužnost upravitelja. Njegova tvrtka „Runolist“ dulje od 30 godina proizvodi visokokvalitetne sireve koje plasira uglavnom na lokalno tržište te na sajmovima diljem Hrvatske. Inicijator udruživanja poljoprivrednih proizvođača i svojevremeno prvi volonterski upravitelj zadruge bio je Tomislav Kovačević, u to vrijeme voditelj LAG-a Lika koji je prvi otvorio europske fondove ličkim poljoprivrednicima.


Kako danas ističe „trebalo je puno truda i vjere u uspjeh kako bi se udružilo poljoprivredne proizvođače. Dugotrajan je to proces i poprilično nezahvalan jer ste osuđeni na prozivanja onih koji ne znaju dovoljno ili nemaju dobre namjere. Dakle, već nekoliko godina zadruga posluje na dobrobit lokalnih proizvođača a za veći zamah u poslovanju trebat će još vremena.




Upravitelj zadruge Lika COOP Vladimir TomaIć naglašava kako su vrlo bitni sloga ljudi i racionalno promišljanje. Prošlo je vrijeme određivanja cijena dekretom, tržište je to koje formira ponudu i potražnju. Tko god nije prodavao na realnom tržištu, ne zna što je stvarno tržište i traži kruha pored pogače.


Jedno od većih lokalnih tržišta svakako je Nacionalni park Plitvička jezera kojeg godišnje posjeti gotovo 10 posto svih turista koji uđu u Hrvatsku. U tom kontekstu ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević ističe kako je NP Plitvička jezera veliki konzument lokalnih proizvoda te je poslovanje s lokalnom zadrugom vrlo korektno.



-Prodali smo preko 30 tona ličke janjetine i više od dvije tone teletine buše, prodajemo domaće sireve, rakiju, maline, pekmeze, med, suvenire i brojne druge ličke proizvode, što ranije nije bio slučaj.


Zadruga je formirana upravo zato da se može javljati na javne natječaje, jer Plitvice ne mogu kupovati meso izravno od OPG-a. Na Plitvicama također postoji posebno prodajno mjesto za domaće proizvode koji nose certifikat Lika Quality a u trgovinama i suvenirnicama nacionalnog parka također se mogu naći ovi proizvodi, navodi ravnatelj Kovačević.


Na ovaj način je ukinuta dugogodišnja ružna praksa obmanjivanja gostiju koji su u NP Plitvička jezera skupo plaćali delicije od jeftine janjetine uvezene iz država EU, gdje je godinama tavorila u hladnjačama.