Pripremna faza

Pristupna i “cesta spasa” uvertira u HES Kosinj-Senj 2

Marin Smolčić

Pri kraju je izrada projektne dokumentacije za pristupnu cestu na dionici Studenci – HE Sklope u duljini od 8,5 km, a priprema se i natječaj za jedinu prometnicu (Krš – Donji Kosinj),  koja bi bila prohodna u slučaju vremenskih nepogoda i poplava



PERUŠIĆ – Početak realizacije pripremne faze za izgradnju još jedne hidrocentrale u Kosinju postaje stvarnost. Među brojnim aktivnostima vezanim uz izgradnju HES Kosinj-Senj 2 i potrebne infrastrukture, svakako se ubrajaju dvije prometnice.


Pojasnio nam je to zamjenik načelnika Općine Perušić Mihael Kurteš.


– Trenutno je pri kraju izrada projektne dokumentacije za pristupnu cestu na dionici Studenci – HE Sklope u duljini od 8,5 kilometara. Projekt vrijedan cca. 30 milijuna kuna financirat će HEP preko naše općine. To je zahtjevan poduhvat koji će sadržati jedan vijadukt preko željezničke pruge u naselju Studenci.


Slijedi iseljavanje




Također su u tijeku aktivnosti vezane uz kompletiranje dokumentacije i raspisivanje natječaja za projekt kosinjske »ceste spasa«. Riječ je o prometnici na dionici Krš – Donji Kosinj, jedinoj prometnici koja bi bila prohodna u slučaju vremenskih nepogoda i poplava koje su inače učestale.


Na ovaj način se zapravo privode kraju pripremne aktivnosti vezane uz prvu fazu izgradnje infrastrukture neophodne za početak gradnje HES Kosinj-Senj 2.


Ovo će, dugoročno gledano, značiti potpuni nestanak i potapanje naselja Gornji Kosinj i svih okolnih mjesta. Svoje novo mjesto za život morat će potražiti više stotina žitelja toga kraja.


Zaokružena odluka


Isti se scenarij već dogodio ‘60-ih godina prošloga stoljeća kada je pod hidroakumulacijskim jezerom rijeke Like nestalo selo Kruščica da bi HE Sklope dobila dovoljno vode za pokretanje turbina.


Izgradnja novih hidroelektrana, među kojima se upravo ističu HES Kosinj/HE Senj 2, s povećanjem snage za 412 MW, potvrđuje da je donesena i zaokružena investicijska odluka pa će radovi na pratećim objektima početi vrlo skoro.


HEP razmatra i nekoliko lokacija za izgradnju malih hidroelektrana te crpnih hidroelektrana koje bi imale važnu funkciju u okolnostima sve većeg udjela vjetroelektrana u elektroenergetskom sustavu Hrvatske.