Ambiciozni planovi uz pomoć europskog novca

Preko Vrhovina najduži »zip line« na svijetu

Marin Smolčić

To je čelična sajla koja će biti dugačka 3 kilometra, a posjetitelji će se moći udobno smjestiti u sjedalu i polako kliziti iznad šuma i polja oko Vrhovina 



VRHOVINE  Lika je zadnjih godina doživjela svojevrsni infrastrukturni boom. Puno je novca uloženo u sanaciju postojećih i izgradnju novih prometnica, vodovodnih i kanalizacijskih sustava, u elektrifikaciju. No, jedna je stvar vrlo bitna budući da će Vrhovine smjestiti na listu poželjnih turističkih destinacija, bit će to općina koja će imati svjetski rekord. 


   – Gradit će se, naime, sportsko rekreacioni centar Bijeli vrh, a da bi posjetitelji mogli uživati u sadržajima tijekom cijele godine mi se u tom projektu nećemo ograničiti samo na zimske sportove. Već smo projektirali i dobrim dijelom izgradili cijelu mrežu pješačkih i biciklističkih staza, ali će »Zip-line« biti priča za sebe. Izgradit ćemo sustav čeličnih sajli kakve se ugrađuju u adrenalinske parkove. Razlika će biti u tome što većina takvih sajli u Hrvatskoj ima duljinu po nekoliko stotina metara. Zip-line u Vrhovinama vodi od kote Borik do Delićevog brda u duljini 3 km. Provjeravali smo i ustanovili da će to po duljini putanje biti svjetski rekord. Zamislite kakav će to biti osjećaj kada se udobno smjestite u sjedalu i polako klizite nad šumama i poljima oko Vrhovina, oduševljeno pripovijeda načelnik općine Milorad Delić. 


  Idealan položaj


Inače, općina Vrhovine u razvojnom smislu imala je pomalo specifičnu situaciju jer se ubrajala u red mjesta koje npr. nikada nisu imale kanalizacijski sustav. Lavina poslova krenula je još 2003. godine pa se Vrhovine danas mogu pohvaliti kilometrima novog vodovoda, kolektorskim sustavom i uređajem za pročišćavanje otpadnih voda i novom cestom od Zalužnice do Korenice. Načelnik Općine Milorad Delić ističe kako je infrastruktura temelj novog zamaha koji je već započeo. 




   – Jedina smo lokalna samouprava u RH koja je na zadnjim natječajima za sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU dobila sredstva za sve aplicirane projekte. Među tri odobrena projekta moram istaknuti projekt Sportsko-rekreacijskog centra Bijeli vrh. Riječ je o terenu iznad 1000 m/nm koji je po svim kriterijima idealan za skijaške staze. Okolina tog lokaliteta je nenaseljena i potpuno ekološki očuvana. Zato smo već lani započeli graditi novi odvojak vodovoda koji će opskrbljivati buduće skijalište. U tijeku je izrada projektne dokumentacije i prema zadnjim informacijama financiranje ovoga projekta neće doći u pitanje. Položaj naše općine u smislu turizma je idealan jer se naslanjamo na NP Plitvička jezera. Nekoliko je privatnih investitora već kupilo parcele. Jedan je poduzetnik već započeo graditi hotel u Babinu Potoku, dok ostali pripremaju terene za nove investicije. Od budućeg Sportsko-rekreacijskog centra s pravom puno očekujemo, ističe Delić. 


  Novi kadrovi


Prema njegovim tvrdnjama većina od 4 milijuna eura, koliko će projekt stajati, bit će bespovratna sredstva iz Fondova EU jer je ideja o izgradnji takvog resursa nadomak Plitvičkih jezera odlično prihvaćena na svim razinama. To će značiti i 30-ak novih radnih mjesta. 


   Jedini problem cijele priče o razvoju Vrhovina vidi u starosnoj strukturi žitelja ove općine. 


   – Nova ulaganja u privatnom i društvenom sektoru znače i nova radna mjesta. Samo u pilani će do konca godine trebati 40-ak radnika jer se pokreće nova proizvodna linija. Čini mi se da smo na pragu situacije kada ćemo doslovno morati uvoziti radnike jer ovo područje nema dovoljno radno sposobnih ljudi.