Poziv

Počele prijave za Uspon na Zavižan

Dorotea Prpić

Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti, biciklisti mogu krenuti iz Senja na stazu dugačku 38 km ili iz Krasna odakle kreće utrka duga 20 km. Cilj obiju utrka je kod Planinarskog doma Zavižan



SENJ Nacionalni park Sjeverni Velebit pozvao je sve zainteresirane bicikliste na prijavu za rekreativnu biciklističku utrku Uspon na Zavižan 2019. Tradicionalna biciklistička utrka organizira se 17. godinu zaredom, a uz Nacionalni park suorganizatori su Brdsko-biciklistički klub Senj, Turistička zajednica Grada Senja, Grad Senj i Javna ustanova Park prirode Velebit. Ovogodišnja utrka vozi se 22. lipnja, a ovisno o tjelesnoj pripremljenosti, može se krenuti iz Senja ili iz Krasna.


Prvi start utrke je na Jadranskoj magistrali u centru Senja i vozi se do Zavižana, a ova dionica ima poprilično velik uspon jer se starta s razine mora i vozi na Zavižan na 1.594 metra nadmorske visine. Iz centra Senja vozi se magistralom južno (oko 1 km) pa se skreće lijevo na brdo Trbušnjak te se penje prema selu Rončević Dolac (6 km od starta). Na 10 km od starta (1 km iza sela Nekići) trasa utrke skreće lijevo prema Oltarima. Taj dio staze je uglavnom makadamska cesta, s 2,5 km asfaltirane ceste prije Oltara. Od Oltara staza prvih 250 metara ide asfaltiranom županijskom cestom prema Krasnu, nakon čega se skreće desno na asfaltirani put prema Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (oko 7,5 km), a potom od Babić Siče je makadamski put (oko 9 km), sve do posljednjih 650 metara uspona asfaltiranom cestom do Planinarskog doma Zavižan, gdje je cilj utrke. Duljina staze je 38 km.


Za one koji u utrci žele sudjelovati s manje napora predviđen je drugi start, iz planinskog naselja Krasno na 800 metara nadmorske visine. Okupljanje je kod Upravne zgrade Nacionalnog parka, nakon čega staza ide asfaltiranom cestom kroz mjesto do zaseoka Vukelići te dalje makadamskom cestom do skretanja prema Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i sve do Planinarskog doma Zavižan gdje je cilj utrke, a staza je duljine 20 km.




Staza s oba starta bit će precizno označena, a biciklisti će imati i mogućnost okrjepe na lokacijama: Nekići, Oltari (skretanje prema NP-u Sjeverni Velebit i Krasnu) i Babić Siča (ulaz u NP). Kategorije natjecanja su žene i muškarci do i iznad 45 godina, s tim da će najbržim natjecateljima za prva tri mjesta na oba starta nagrade biti uručene na Zavižanu gdje će se za sve sudionike utrke pripremiti ručak


Prijava i uplata kotizacije do zaključno s 12. lipnja iznosi 100 kuna, a na dan utrke iznosi 120 kuna i uključuje personalizirani startni broj (za prijave i uplate do 12. lipnja), čip za mjerenje vremena, majicu, poklon-paket, prijevoz prtljage za sudionike, okrjepu tijekom vožnje, pratnju sanitetskog vozila s liječnikom, ulaz u NP za sudionike (pratnja plaća ulaznicu s popustom) i planinarski (biciklistički) ručak (grah) na Zavižanu. Za prijave na dan utrke organizatori ne mogu garantirati potpuni poklon-paket i majicu.


Prijave i uplata kotizacije za utrku moguće su isključivo on-line na web stranici Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit i facebook stranici Brdsko-biciklističkog kluba Senj.