Najteža utrka na svijetu

Plitvički maraton opet pripao Kenijcima; izravno ga prenosile TV kuće iz Japana, Kine i Južne Koreje

Marin Smolčić

Snimio Marin SMOLČIĆ

Snimio Marin SMOLČIĆ

Kroz cilj postavljen kod Sportsko-rekreacijskog centra Mukinje prvi je prošao Moses Kipruto Kibure, super-maratonac iz Kenije, s vremenom 2:37:05



 


PLITVIČKA JEZERA Okončan je dvodnevni 34. po redu Plitvički maraton. Utrka prozvana među trkačima ‘najljepšim i najtežim maratonom na svijetu’ i ove je godine predstavljala spoj nadljudskih napora trkača i bajkovite prirode našeg najlepšeg nacionalnog parka.


Uz sudjelovanje oko 2.000 natjecatelja pristiglih iz 40 država svijeta primat ovogodišnje utrke bio je ponovno u znaku maratonaca iz Kenije.




 


Kroz cilj postavljen kod Sportsko-rekreacijskog centra Mukinje prvi je prošao Moses Kipruto Kibure, super-maratonac iz Kenije, s vremenom 2:37:05.


Drugi je bio njegov sunarodnjak  Mark Kipchumba Rotich kojemu je za srebro trebalo vrijeme od 2:41:51, dok se na pobjedničkom tronu na trećem mjestu našao naš Goran Grdenić iz Velike Gorice koji je 42 km pretrčao za 2:42:37.


Plitvički maraton


Plitvički maraton



 


Među ženama je slavila  iz Zagreba koja je stazu pretrčala za 3:00:36.


U ime domaćina NP Plitvička jezera novčane nagrade, pehare i paket-aranžmane najboljima uručio je glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić, uz  direktora utrke Roberta Franjkovića iz karlovačkog AK „Maraton 2000“.


Plitvički maraton


Plitvički maraton



 


U više navrata se događalo da se Plitvički maraton trči po jakoj kiši ili lipanjskom suncu koje je nemilosrdno pritiskalo Plitvička jezera i dodatno otežavalo ionako tešku utrku.


Natjecatelji su u tom smislu danas imali sreće. Trčalo se na prosječnih 20 stupnjeva C, uz promjenjivu naoblaku i povremeni lahor koji je bio najveće osvježenje sudionicima ove veličanstvene utrke. Na cilju se oslikavala uobičajena vreva satkana od brojnih navijača i gledatelja, članova stručnih timova i predstavnika medija.


 


Znakovito je da su se među mnogim medijskim kućama i ekipama svojom brojnošću opet isticali novinari i snimatelji pristigli iz Japana, Kine i Južne Koreje tako da su mnoge njihove TV kuće izravno pratile cijeli tijek 34. Plitvičkog maratona, spektakla koji je bio atraktivan samo nekim hrvatskim medijima.


Plitvički maraton


Plitvički maraton