Nacionalni park

Plitvice ‘prodisale’ uvođenjem online ulaznica. Nema boljeg vremena za posjet ovom dragulju prirode

Marin Smolčić



PLITVIČKA JEZERA Iza nas je još jedan udarni vikend ove turističke sezone. Posvuda je bio u znaku nesnosnih gužvi u svim destinacijama. Taj „hoo-ruk“ zaobišao je naš najljepši nacionalni park, ali u pozitivnom smislu. Potvrdio nam je to i glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić.


– Iako su mnogi bili skeptični kako će uvođenje online kupnje ulaznica u NP Plitvička jezera smanjiti broj posjetiitelja, to se na sreću nije dogodilo. Prošla godina bila je u znaku rekorda po broju posjetitelja, ali je bila i u znaku kaosa.


Satima se čekalo pred ulazima, niste mogli dočekati mjesto na elektro-brodovima i panoramskim vlakićima, u ugostiteljskim objektima… Onaj pozitivni „muving“ osjeća se i vidi po cijele dane i ove sezone, s razlikom što posjetitelji dolaze na određeni ulaz u park, znaju točno gdje će i kada ući pa su tako izostale nesnosne gužve.




Taj nekadašnji kaos nestao je i u smislu prometa na državnoj cesti pa i policija ima manje posla. Također nema niti parkiranja na nedopuštenim mjestima, što je ranije bilo gotovo uobičajeno, sjeća se glasnogovornik Borčić.


Tvrdnjama kako je uvođenjem kupnje online-ulaznica potpuno promijenjeno „disanje“ i dnevna dinamika posjeta pridružili su se i posjetitelji. Do lani su se bukvalno naguravali i na brojnim stazama u okolici jezera. Sada je to povijest. Sve ovo daje svoj doprinos i ekološkom segmentu cijele priče. Glasnogovornik Borčić u razgovoru ističe riječ „protočnost“.


– Kampanjske gužve su nestale, ali to ne znači kako će ova turistička godina biti slabija on lanjske. Povećana je protočnost, uveden je potpuni red u rasporedu ulaska u park. Netko tko je kupio ulaznicu za Ulaz br. 2 za 9 sati svakako neće doći na Ulaz br. 1 i od 8 sati uzaludno čekati.


Zato cijeloga ljeta imamo osjećaj kao da to nije bio vrhunac turističke sezone. Rasterećenje ovog svjetski poznatog bisera konačno je doseglo traženu dimenziju, kaže nam Ognjen Borčić.


Jedino s čime neki turisti nisu zadovoljni ovih dana prilikom obilaska nacionalnog parka jest Veliki slap. Taj moćni prirodni relikt sada jedva „curka“ i nije niti na tragu onog moćnog sraza tirkizno modre vode i stijenja na koje se obrušava sa 78 metara visine.



Prognoze vremena kazuju da će se ovo popraviti već od sredine tjedna. Osim obilja vode i Velikog slapa u punom sjsju, tih dana svjedočit ćemo i mnoštvu posjetitelja koji će na vidikovcu Ulaza br. 1 ogrnuti kabanicama strpljivo i stoički gledati izmaglicu što se „en face“ ispod slapa diže iznad tla, čineći ambijentalni doživljaj bez premca u ovom najljepšem kutku Europe.