Ličko-senjska županija

Oznake za minska polja nisu suveniri! Svake godine nestane ih više stotina

Marin Smolčić

U neposrednoj blizini devet ličkih gradova i općina pod minama se još uvijek nalazi 118,542 km2 minsko-sumnjivih povšina

U neposrednoj blizini devet ličkih gradova i općina pod minama se još uvijek nalazi 118,542 km2 minsko-sumnjivih povšina

Svake godine nestane više stotina takvih oznaka ili što je najgore: neodgovorni izletnici ih premijeste za poneki metar, što nekoga može stajati života



GOSPIĆ/SISAK Prostor Ličko-senjske županije otužni je rekorder po minsko-sumnjivim površinama u RH. Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje iz Siska, u neposrednoj blizini devet ličkih gradova i općina pod minama se još uvijek nalazi 118,542 km2 minsko-sumnjivih povšina.


Jedan od problema koje ističe HCR vezan je uz diranje i premještanje oznaka koje upozoravaju na smrtnu opasnost od zaostalih minskih polja.


Nažalost, čini da je već godinama „in“ ukrasti metalne ili plastične table s natpisima „Mine-smrtna opasnost“ i onda s tim „artefaktom“ uresiti sobe ili neke druge prostorije u stanu ili kući. Cjelokupni minirani prostor na teritoriju Republike Hrvatske obilježen je s više od 12.280 oznaka upozorenja na minsku opasnost.




Svake godine nestane više stotina takvih oznaka ili što je najgore: neodgovorni izletnici ih premijeste za poneki metar, što nekoga može stajati života!


Prema preuzetim obvezama Hrvatska je do konca ove godine trebala sasvim razminirati minska polja i ukloniti oko 31 tisuću preostalih mina. Prema sadašnjoj dinamici razminiranja taj se posao neće obaviti do 2028. godine.