Planirano otvorenje u srpnju 2016.

Niče Teslin grad: Naselje s muzejom, Patkogradom i sanjkalištem

Boris Kupčak

Gradnja se već intenzivirala te se na dijelu koji je zamišljen kao Patkograd, mjesto na kojemu će biti umjetno jezero s mnoštvom pataka, već mogu vidjeti prvi obrisi građevina



Teslin grad – mjesto koje će sadržavati muzej posvećen velikom ličkom znanstveniku, njegovoj majci i djedu, zabavni park, razne sportske i zabavne sadržaje, uspinjaču i najveće hrvatsko sanjkalište opremljeno topovima za umjetni snijeg, trebalo bi biti otvoreno u srpnju 2016. godine pokraj Gračaca.


  Ideja je to poduzetnika Eduarda Maržića, vlasnika kampa Šimuni, koji je kupio zemlju u mjestu Tomingaj, iz kojega su majka i djed Nikole Tesle, a u kojemu je ovaj veliki znanstvenik proveo dio djetinjstva te je, prema nekima, tamo napravio i prve znanstvene pokuse.


 Gradnja dijela infrastrukture već se intenzivirala te se na dijelu koji je zamišljen kao »Patkograd«, mjesto na kojemu će biti umjetno jezero s mnoštvom pataka, već mogu vidjeti prvi obrisi građevina.    

Brzi tempo


Lokacija je kao turistička zona već upisana u prostorni plan Zadarske županije, a Eduard Maržić nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio da intenzivno rade na projektu te bi u potpunosti trebao zaživjeti kroz šest godina.




  – Plan mi je da u roku od šest godina Gračac postane uzor kako da mjesto koje je na rubu postane uspješno. Ljudi od tamo masovno iseljavaju pa bismo taj trend na ovaj način zaustavili. Radovi idu brzim tempom, a napravit ćemo nešto što još nije viđeno, govori Maržić.


  Kako smo već spomenuli, u planu je izgradnja i otvaranje velikog muzeja posvećenog Nikoli Tesli, a Maržić je objasnio i zbog čega.


  – Nikola Tesla rodio se na putu od Tomingaja prema Smiljanu, a tamo je živio do pete godine i nakon toga je doselio kod djeda. Tu je i mlinica, a prve eksperimente s vodom napravio je s djedom tu u Tomingaju. Želim napraviti veliki muzej koji je posvećen i njegovoj majci i djedu od kojih je dobio tu znanstvenu crtu, a osim toga, muzej bi bio posvećen i drugim hrvatskim velikanima poput Kravate i Penkale, kaže Maržić.


  Već sada zna se datum otvorenja. To će simbolično biti na rođendan Nikole Tesle, 10. srpnja 2016. godine.


 


 Tradicionalni stil


Nataša Turbić, načelnica Općine Gračac, govori kako je u planu gradnja svojevrsnog turističkog naselja na više od 35 hektara zemljišta u Tomingaju te se nada da će to biti zamašnjak u pokretanju gospodarstva ove male ličke općine.


  – Sve bi trebalo biti izgrađeno u tradicionalnom stilu, od kamena i drva, a koristila bi se i priroda, rijeka i mlinice. Budući da mlinica ima poveznicu s Nikolom Teslom i to se želi iskoristiti. Investitor je veliki vizionar i pokušava predvidjeti što će biti kroz nekoliko godina. Turizam je danas orijentiran na sunce i more, a ovaj projekt ponudio bi im još prirodnih ljepota i dodatnih sadržaja. Dio bi trebao biti gotov kroz dvije godine, kazala je Turbić dodajući kako će, nakon što je upisano u prostorni plan Zadarske županije, naselje biti uneseno i u Prostorni plan Općine Gračac.


  Napomenula je kako u Gračac već dolaze brojni planinari i speleolozi, a u blizini su Cerovačke pećine i izvor Une te brojne druge prirodne ljepote te bi ovaj projekt trebao zaokružiti cijelu priču i oživjeti turizam u najsjevernijem dijelu Zadarske županije.